Julkkiksen matkassa tv-ohjelmassa Etelä-Koreassa

esiintyminen henkilöbrändi valmennus
Green screenin edessä suomalaisia ja korealaista kuvausryhmää

Jos minulta olisi vuosi sitten kysytty lähtisinkö tositv-ohjelmaan Etelä-Koreaan, vastaukseni olisi varmaan ollut ei. Kuinkas sitten kävikään, kun ystäväyrittäjä Leila Ketola osasi houkutella niin ovelasti, että vasta perillä tajusin mistä on kyse. Eikä Leilakaan kyllä tiennyt.

Minulle kutsu ohjelmaan tuli täysin puskista Keski-Uudenmaan tanssiopiston perustajan Leila Ketolan kautta. Oikeasti sylttytehtaan jäljet johtavat kuitenkin Souliin, jossa Leilan tytär Lotta Åman asuu ja opiskelee yliopistossa. Aika helposti innostuvana ihmisenä en kauaa miettinyt lähteäkö. Leilan ja minun lisäksi matkaan lähti Riikka Björn, joka työskentelee projektipäällikkönä mediakonsernissa. Kiitos matkakumppaneille - olette uskomattomia helmiä - unohtumattomasta seikkailusta ja Vaatepuulle vaatteiden lainasta. Salainen aseeni henkilöbrändäyksessä on Vaatepuu. 

Matkakertomus ja opit

Ennen matkaa ensimmäinen tehtävä oli listata mitä haluamme Soulissa kokea ja nähdä. Työhöni liittyen toivoin pääseväni tutustumaan Soulin upeimpiin sosiaalisen median esimerkkeihin, yrityksiin tai ihmisiin, onhan Soul muodin mekka ja teknologian edelläkävijä ja pian olympialaisten isäntämaa.

No tuota, SeoulMate on tosi-tv, joten luonnollisesti sitä toivetta korealaiset eivät toteuttaneet. Kaikki muut toiveemme kyllä toteutettiin ja ylitettiin.

Mutta, universumi oli kuulolla. SeoulMateen oli käsikirjoitettu metromatka Lotan yliopistolle. Eräällä asemalla vaunun ainoalle tyhjälle paikalle viereeni istahti tyylikäs herra. Keskustelun aikana kävi ilmi, että hän on Kevin Lee, joka pyörittää Soulissa INR Comm viestintätoimistoa. Se on osa globaalia PROI Worldwide -yhteistyöverkostoa.

Tutustu videolla, miten tapasimme Kevin Leen kanssa.

SeoulMate on korealainen tv-ohjelmakonsepti. Ohjelmassa pääosassa ovat ulkomaalaiset, jotka matkustavat Souliin, Etelä-Korean pääkaupunkiin ja viettävät 3 päivää sikäläisen superjulkkiksen vieraana, hänen kotonaan. Julkkis toimii isäntänä ja esittelee vierailleen korealaista kulttuuria. Kukin jakso koostuu usean eri vierasjoukon seikkailusta ja isännät pyrkivät parhaansa mukaan toteuttamaan vieraidensa etukäteen lähettämiä toiveita. Kaikkea tekemistä höystää hurtti huumori ja kommellukset ja kaikkea höystää kielimuuri, sillä yhteistä kieltä ei aina löydy. Ulkomaalaisia vieraita tuli Suomen lisäksi Meksikosta, Ranskasta ja Alankomaista ja isäntiä oli neljä. Kaikki supersuosittuja koomikkoja tai näyttelijöitä.

Kevin Lee ja Marja

Meidän suomalaisten ilo oli saada hostiksi Charlie Kim, Kim jun-Hon, korealaisten erittäin hyvin tuntema ja rakastama koomikko. CharlieKimi on tehnyt jo 20 vuotta uraa ja hänet tuntevat varmaan kaikki korealaiset. Tietoisuus Charlie Kimin supersuosiosta kyllä paljastui meillekin hyvin pikaisesti. Missä ikinä kuljimmekin, aina oli jonossa selfien ottajia. Enkä kyllä yhtään ihmettele hänen suosiotaan. Mies on hurmaava, helposti lähestyttävä, lämmin ja hauska. Epäilemättä vähintään pari miljoonaa korealaista olisi vaihtanut paikkaa kanssani milloin vain. Charlie Kim alkoi huomoristiseen tyyliinsä kutsua meitä kolmea suomalaisnaista Charlien enkeleikseen.

Suomalaisversio Charlies Angels.

Charlie Kim ja Charlies Angels.

Ennen matkaa isännän nimeä tai mitään tietoa hänestä ei paljastettu, joten olimme autuaan tietämättömiä kenen julkkiksen luokse pääsisimme. Totuus paljastui vasta, kun kohtasimme kasvokkain. Hämäyksen tai huumorin vuoksi Charlie Kim oli pukeutunut oravaksi. Oli hullunkreisiä päästä kurkistamaan jonkun itselle täysin tuntemattoman ihmisen elämään kolmeksi päiväksi aivan uuteen kulttuuriin.

Kuvauspäivät olivat todella pitkiä ja meitä haastateltiin sekä tulopäivänä että kuvausten loppuessa tuntikausia. Mikrofonit asennettiin aamulla ja otettiin pois iltayöllä, kun olimme jo peiton alla. Suomalainen tulkki tarvittiin kuvausryhmän apuna, hän tulkkasi puheitamme sen mitä ehti, jotta noin 15 hengen kuvaustiimi pääsi jyvälle mistä puhuimme. Heh. Kuulemma puhuimme niin paljon, että kääntäjiä on tarvittu niin Soulissa kuin Suomessakin.

Meidän piti pärjätä Charlie Kimin kanssa ilman tulkkia. Onneksi on modernit laitteet ja sovellukset. Kiitän Google translatea ja älykännykkää. Ilman niitä meillä ei olisi ollut niin hullun hauskaa. Charlie Kim puhui kyllä englantia, mutta mieluummin kuitenkin koreaa.

Ennen matkaa meiltä pyydettiin toiveita Soulin ohjelmasta. Listasimme suosikeiksi mm. Buddhalaiseen temppeliin tutustumisen, korealaista ruokaa, kasvohoitoja, saunaa ja kulttuuria. Ja kaikki toiveemme toteutuivat. Ylenpalttisesti ja sellaisella intensiteetillä, että seikkailu ei varmaan unohdu ikinä. Osittain siitä pitävät huolen lukuisat televisiokamerat, jotka taltioivat kaiken tekemisemme aamuvarhaisesta iltamyöhään ja tietenkin tv-ohjelma joka pyörii korealaisten perheiden olohuoneissa. Ohjelma näkyy Olive ja tvN -kanavilla parhaaseen primetime-aikaan lauantai-iltaisin klo 19 marraskuusta 2017 helmikuuhun 2018.

Soulin seikkailun opit

  • Sosiaalisen median verkostoitumisväline nro 1 on Instagram. Välittömästi uusien ihmisten kanssa otetaan puhelin esiin ja etsitään heidät Instasta.
  • Teknologia on läsnä kaikkialla ja meillä oli paljon opittavaa. Puhuvan robotin saa tv:n ostossa kaupanpäälle, hissit puhuvat, kodeissa on älyruutuja, kameroita ja mikrofoneja sekä kaiuttimia. Katosta kuuluu koreankielistä puhetta joka kehottaa mm ottamaan sateenvarjon mukaan.
  • Ihmiset ovat hurjan ystävällisiä. Jos kuljet Soulissa metrolla tai kadulla ja olet vähääkään epätietoisen näköinen, sinua autetaan välittömästi.
  • Kimchiä! Haluan Kimchiä! Hapatettu kaali on nyt myös eurooppalaisten trendiruokaa. Korealaiset ovat syöneet sitä aina. Ja sitä säilytetään erityisessä Kimchi-jääkaapissa.
  • Korealaisissa ja suomalaisissa on jotain samaa. Ensin vähätellään taitoja. Ettei muka osata englantia ja kumminkin osataan.
  • Yllättävän nopeasti ihminen tottuu filmitähtielämään ja kuvausassistentteihin. Voisitteko nyt tuoda minulle lattea, kiitos!
  • Heittäytyminen on rock! Suosittelen sitä tästä eteenpäin entistä vahvemmin kaikille ystäville, tutuille, perheelle ja sukulaisille sekä työkuvioissa asiakkaille. Kaikki tilaisuudet oppia uutta maailmasta ja sitä kautta myös itsestä kannattaa hyödyntää.
  • Kotimainen henkilöbrändi vahvistuu ja saa uusia sävyjä ulkomailla.

TvN Seoulmate Instagramissa

Seoulmate Youtubessa

Heittäydy sinäkin! Laita viestiä tai soita 0456709562.

PS. Tämän kirjoittamisen jälkeen seikkailut jatkuivat Suomessa. Supertähdet Charlie Kim ja vielä suurempi elokuvatähti Kiwo Lee saapuivat vieraaksemme, koteihimme marraskuussa 2018. 

 

Kuvassa Leila Ketola, Riikka Björn, Charlie Kim, Kiwo Lee ja Marja Nousiainen Rovaniemen lentokentällä. 

Katso miten supertähdet tupsahtivat etuajassa etuovelleni Järvenpäässä. 

Mm näistä matkan opeista ammennan verkkokurssilleni Totuus henkilöbrändistä. 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Salla Ikävalkon kokemuksia harjoittelusta

May 26, 2023

Vahvuuksien kautta

May 24, 2023

Miten psyykkinen valmennus eroaa terapiasta?

May 17, 2023