Marja Nousiainen istuu rappusilla

Rahoitusala, täältä tullaan. Näillä ajatuksilla lähdin isosta pankista pieneen rahoitusyhtiöön. Jouduin ojasta allikkoon. Rahoitusyhtiön konkurssin [Kyllä! Rahat loppuivat] kautta päädyin oikeasti omalle alalleni, viestintään, vaikka opinnot ja siihen astinen työura olivat rahoituksessa, vakuuksissa ja erityisesti yritysrahoituksessa. 

En meinannut sitä ensin uskoa itsekään, mutta sytyin kirjoittamiselle ja tekstien tuottamiselle, sillä pääsin keikkatöissä tekemään tekstejä ja oppaita. Se johtikin uudelle alalle ja markkinoinnin työpaikkaan videoelokuvien myyntiyrityksessä, ja jatkui sen fuusioituessa Finnkinoon. Pääsin intohimoni, elokuvien pariin ja etenin Finnkinon tiedottajaksi. Aloin opiskella viestintää ja tein sitä joka päivä työkseni. Oli upeinta ikinä hoitaa elokuvayhtiön ja leffojen tiedotusta.

Sairaan kaunis maailma -elokuvan lehdistönäytöksessä tapasin yrittäjän, jonka näpeissä hoitui elokuvan markkinointiviestintä. Kiinnostuin, myös yrittämisestä. Uskaltaisinko lähteä korporaatiosta? Uskalsin ja hyppäsin taas isosta organisaatiosta pienempään, osakkaaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi viestintätoimistoon. Elokuvista bisneksemme alkoi, mutta nopeasti maine ja osaaminen houkutteli asiakkaiksi isojakin yrityksiä panimoista vaatteisiin ja kirjoihin ja uusien elokuvateattereiden  lanseeraukseen. Työ isojen globaalien brändien kanssa oli palkitsevaa. Asetimme yhä uusia tavoitteita, saavutimme ne. Firma, tekijöiden määrä ja vastuut kasvoivat.

Lopulta pysähdyin. Myin osakkeet, luovuin titteleistä, asiakkuuksista ja työntekijöistä ja annoin itselleni luvan tehdä jotain ihan muuta. Opiskelin kasvatustieteitä ja nuorisotyön ohjausta.

Syntyi maailmanpelastukseen tähdännyt yritys Tulevaisuus, eettinen viestintä. Alkoi syntyä strategioita, suunnitelmia ja viestinnän käytännön tekemistä järjestöille, kaupungeille, ministeriöille ja yrityksille. Arvot ohjasivat asiakashankintaani ja vastuullisuusviestinnän ensiaskeleet otin jo silloin. 

Ystäväyrittäjän kanssa järjestetty maailman ensimmäinen ilmastopiknik Järvenpäässä sai ministerit liikkeelle ja paljon huomiota. Samana vuonna tajunnan ja viestinnän tekemisen räjäytti Facebook! Sosiaalinen media tuli ja vei ensin pikkusormen, sitten koko naisen. Utelias mieli kiinnostui ja some upposi kuin veitsi sulaan voihin. Menin kaikkiin mahdollisiin kanaviin, kokeilin ja opin. Opiskelin yhteisömanageriksi ja aloin kouluttaa yrittäjiä, asiantuntijoita, johtoryhmiä.

Perustimme Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen kahden muun aktiivin kanssa. Tavoitteemme oli tehdä kotikaupungista mukavampi ja viihtyisämpi. Rakensin liikkeellemme kestävän brändin sosiaalisen median kanavien ja kumppanien kanssa ja saimme Järvenpään kaupungin mahtavasti mukaan. Saimme useita palkintoja, mainetta ja kunniaa, jopa kutsun linnaan. Näkyvin tempauksemme ovat olleet HS artikkeli, kesäkukat omituisiin istutuksiin.

Sosiaalisen median webinaarit ja verkkokurssit käynnistyivät 2014 yhteistyössä erilaisten asiantuntijoiden kanssa. 2015 loin ensimmäisen digitaalisen tuotteen, kirjoitin e-kirjan Menesty somessa.

Pian minut pyydettiin kouluttajaksi ja puhujaksi tapahtumiin ja koulutuskokonaisuuksiin.

Minusta tuli digiajan matkasaarnaaja. Koska jatkuvat muutokset ovat digitaalisen markkinoinnin dna:ssa, kouluttauduin 2019 myynnin ja markkinoinnin (amk) digiosaajaksi ja pätevöidyin myös erilaisin sertifikaatein. Ja työ jatkuu digituotteiden, suunnitelmien ja kouluttamisen parissa.

Arvot, jotka ohjaavat jokapäiväistä tekemistäni, ovat edelläkävijyys, hyvän kasvattaminen, uuden oppiminen ja vastuullisuus.

Kun tarinaani on kertynyt jo näin monta lukua, voin katsoa sitä ylpeydellä ja ilolla. Nyt rohkaisen muitakin kuuntelemaan intohimojaan ja kannustan ryhtymään oman elämänsä ja oman yrityksensä toimitusjohtajiksi.