Vaatepuu, FutureMarjan salainen ase brändäykseen

esiintyminen henkilöbrändi
Marja Nousiainen vaatepuusta lainatussa Uhana Designin silkkimekossa.

Tuskailetko vaatehankintojen kanssa? Mietitkö pikamuodin eettisyyttä? Mietitkö oman henkilöbrändisi visuaalisuutta tai valintojesi vastuullisuutta?

Vaatepuusta helpotusta tuskaasi ja puuttuva palanen brändiisi. Kyllä!

Kerron nyt viiden vuoden kokemuksella vaatelainaamisen ja brändäyksen tarinani. Työni digiajan matkasaarnaajana vaatii garderobia. Yritän omalta osaltani ratkaista kysymystä:

“Voiko ihminen tai yritys samanaikaisesti lisätä digitaalista jalanjälkeä ja vähentää hiilijalanjälkeä?”

Merkittävä muutos on tapahtunut. Laskin yhteen vuosien 2014-2019 Vaatepuun lainausviikot. Hyvin karkea arvioni on, että kahden viikon jaksoissa olen lainannut yli 250 erilaista mekkoa, puseroa, takkia, hametta tai housuja. Näiden päälle vielä korut ja laukut. 

Huhheijaa! 250 eri vaatetta! Hurja määrä vaihtuvia asuja viidessä vuodessa. Se on yksi vaate joka viikolle. Jäsenhinnoilla jokaiselle lainalle tulee hintaa noin 5 euroa.

Vaatepuun löysin vaatekriisin kautta. Tyttären ylioppilasjuhlat 2014, eikä mitään päällepantavaa. Sopivasti näin somessa ystävän julkaisun. Järvenpäässä jossain kellarissa oli avattu kaupunkilaisten yhteinen vaatekaappi, Vaatepuu. Löysin kellarin ja ihastuin sekä yrittäjä Soile-Maria Linnemäkeen että konseptiin. Löysin Mirka Pukinen kierrätysmekon, joka oli ommeltu isoäidin kukkaverhoista.  Se oli keltainen. Kriisi laukesi enkä sortunut viimetipan ostoksiin. Sen sijaan yhden laadukkaan mekon hinnalla ostin puolen vuoden jäsenyyden yhteiseen vaatekaappiin.

Voi tytöt, pojat ja kumminkaimat, jos olisin tiennyt millainen matka tuosta alkaa. Joka jatkuu... jo kuudetta vuotta.

Juhlien jälkeen vaatekaapissani ei roikkunut käyttämätön mekko, vaan palautin lainan ja löysin kaksi mekkoa kesäkuulle ja lomallekin kevyitä ja ihania. Olin aivan myyty!

En ollut kuullutkaan merkeistä kuten Mirka, Deadbirds and Lionhearts, YoZen tai Jatuli. Tutustuin upeisiin suomalaisiin suunnittelijoihin kuten Paola Suhonen, Katri Niskanen tai Anne-Mari Pahkala ja heidän ainutlaatuisiin töihinsä joita sain lainailla mielinmäärin. Hetkessä romuttui mielikuva omasta tyylistä, väreistä ja kokomerkinnöistä. Vapauduin sovinnaisuudesta, mustasta väristä ja ajattelusta, että tuo ei sovi minulle. Kaikki sopii. Yhteisö kannustaa. Saan kehuja kadulla ja koulutuksissa. Viime vuosien suosikkini on Uhana Design silkkipuserot, mekot ja tunikat. Olen kehittänyt niihin lähes riippuvuuden - ja ne näyttävät aina tyylikkäiltä. Myös ministereillä ja naisjohtajilla näkee Uhanan erottuvaa silkkipuseroa jo tosi usein. 

Monen sadan euron silkkimekkoja en todellakaan ostaisi kuin yhden ja sitten sitä pitäisi käyttää vuosia. Hah, nyt on jo kuinkahan mones Uhanan värikäs ja ylellinen silkkimekko lainassa, ihan tuosta noin vain.

Seoulmate - Vaatepuun brändilähettiläät

Marja, Leila ja Riikka

 

Vuonna 2017 sain ainutlaatuisen tilaisuuden seikkailla Etelä-Korean tv:ssä, suositussa Seoulmate-ohjelmassa yhdessä kahden hurjan innostavan ystävän, Leila Ketolan ja Riikka Björnin kanssa. Meille annettiin ohjeita pukeutumisesta, ei tunnettuja brändejä, ei näkyviä logoa. Vaatepuun suomalainen design sopi siihen ohjelmakonseptiin mainiosti ja saimme tilaisuuden esiintyä suomalaisessa designissa, maailman muodin mekassa, Soulissa.

Olen ihan sydämestäni ja mieluusti Vaatepuun brändin lähettiläs, koska tämä on jo niin oleellinen osa minua ja FutureMarjan brändiä. Kokosin FutureMarjan Instagram Storyn Tyylini jossa näet minut Vaatepuun vaatteissa. En voisi kuvitella elämääni ilman Uhanaa, Ivanaa, Yozenia, Marimekkoa, Deadbirds and Lionheartia tai Marita Huurinaista.

Digisaarnaaja jatkaa kohti vuotta 2020. Tietenkin lainahepeneissä.

Miten Vaatepuun perustaja Soile-Maria Linnemäki kertoo vastuullisista vaatevalinnoista.

 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024