Ekstrovertti vai introvertti, Tik Tok vai blogi? Sisällöt persoonan mukaan!

esiintyminen sisältömarkkinointi sosiaalinen media
Vaalea nainen videokamerassa nauraa. Marja Nousiainen nauraa videolla.

Mikä on sinulle luontaisin tapa kertoa osaamisestasi, intohimostasi, ylipäätään jakaa tietoa, viihdettä tai uutisia lähipiirillesi, verkostollesi tai someseuraajillesi?  Testaat sitä mm sillä, että nautit tekemisestä ja viihdyt työn parissa. Toisin sanoen, et ole iltaisin puhki tai kyntesi eivät ole verillä pähkäilyiden jäljiltä tai homma ei pelota - liikaa.

Ekstrovertti vai introvertti, Tik Tok vai blogi? Sisällöt persoonan mukaan! 

Kuten tiedetään, sosiaalinen media on mullistanut sekä tavan kuluttaa että tuottaa sisältöjä. Infoähky on muuttunut tulvaksi ja tsunamiksi. Meitä ympäröi ennätysmäinen tiedon, viihteen ja sisältöjen tulva ja kanavia on jo niin paljon, ettei yksi ihmisikä riitä edes tutustumiseen. Koukuttavuus ja addiktoituminen vievät kaiken tämän vielä seuraavalle tasolle. 

Sisällön ja kanavan valinta saattaa olla helppo päätös. Jos tykkäät kirjoittaa, kirjoita. Opettele tekniikat ja kielenhuolto, tee suunnitelma, valitse alusta ja anna mennä.  Jos videoiden tai podcastien tekeminen kiinnostaa, kokeile edes. Kaikkein tärkein on valinta oman hyvinvointisi vuoksi, sillä sinun kannattaa ajatella mitä tahansa sisällön tuottamista pitkän ajan tavoitteena. Ei ole blogi ensimmäisen vuoden jälkeen vasta kuin nippa nappa alussa.

Itsekin olen blogannut jo vuodesta 2010. Ensin blogini oli oppimispäiväkirja, sitten se muuttui sosiaalisen median sisältöjä tarjoavaksi vinkkipaikaksi ja erilaisten kurssien ja koulutusten myynnin tueksi.  Tämä nykyinen blogi keskittyy henkilöbrändäykseen liittyviin haasteisiin ja tavoitteisiin. Vastaan usein koulutuksissa ja asiakkailta esiin nousseisiin kysymyksiin juuri tässä blogissa. 

Blogin lisäksi tuotan sisältöjä niin koulutusvideoiden, koulutuswebinaarien ja esimerkiksi IG Reelsin tai Stoorien muodossa. Ensin videoiden teko jännitti, mutta nyt sekin tuntuu jo ihan hyvältä. Jos tarvitset vinkkejä videolla esiintymiseen, kaipaatko lisärohkaisua Zoomiin tai Teamsiin. 

Miksi on tärkeää kuunnella itseään?

Jos sisällön tuottaminen tuntuu vaikealta tai jopa vastenmieliseltä, se loppuu liian lyhyeen. Tässä avuksi saattaa olla personallisuustestit ja siinä erityisesti se miten haluat olla esillä. 

Alla karkea hahmotelma erilaisista sisällöistä ja kanavista jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksen lähinnä sen mukaan oletko  ulospäin suuntautunut ja tykkäät esiintyä vai viihdytkö yksin ja sinulle luontevampaa on antaa asioiden nousta esiin oman persoonasi sijaan? 

Meillä kaikilla on sekä introverttien että extroverttien tapoja katsoa maailmaa, jos haluat ensin testata, kokeile oletko introvertti vai ekstrovertti vai ambivalentti? 

Ekstrovertti

 • Snapchat, TikTok, Instagram Reels
 • Live-videot
 • Tuote-esittelyt videolla
 • Verkkokurssit ja webinaarit
 • Live videot ja keskustelut, chatit yleisön kanssa
 • Live-esiintymiset, webinaarit
 • Tubettaminen, yksittäiset videot

Introvertti

 • Bloggaaminen, blogi
 • Kirjan kirjoittaminen
 • Tallennetut webinaarit ja verkkokurssit
 • Uutiskirjeet
 • Piirrokset, live-kuvittaminen ja sarjakuvat
 • Valokuvat, visuaalinen tarinankerronta
 • Esitykset esimerkiksi SlideShareen
 • Podcastit , joissa haastattelet muita
 • Videot, joissa haastettelet vieraita

Kun sitten pohdit mitä julkaiset ja missä sen teet, voit alkaa luoda suunnitelmaa joka todennäköisemmin sopii omaan persoonatyyppiisi.  En halua lokeroida sinua. Olet ihana ja erilainen ja oma itsesi juuri sellaisena kuin olet, eikä ole mitään syytä miksei ujo ihminen voisi nauttia tiktokkaamisesta tai  suulas tyyppi hämmentää aiheita blogin muotoon. 

Ylläolevasta listasta saatat kuitenkin saada jotain aineksia päätöksiin, sillä sen kanssa sinun on elettävä pidempään kuin vuosi tai pari. Jos olet epävarma, kannattaa kokeilla muutamia ja sitä kautta löytää se tai ne jotka tuntuvat hyviltä. 

Kysy itseltäsi: 

 1. Mikä on intuitiivinen valintasi: minkä sisältömuodon tekemisestä nauttisit tai rakastaisit?
 2. Mikä sisältömuoto tuntuu kestävimmältä? 

Tee persoonabränditesti. Sen avulla sisällöntuotantosi helpottuu.

 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Salla Ikävalkon kokemuksia harjoittelusta

May 26, 2023

Vahvuuksien kautta

May 24, 2023

Miten psyykkinen valmennus eroaa terapiasta?

May 17, 2023