Esiinny videolla kuin ammattilainen

esiintyminen henkilöbrändi valmennus
Nainen hymyilee videokuvassa. Marja Nousiainen kamerassa.

Esiintyminen videolle ei ole meille kaikille helppo nakki, vaan pelottavaa: kädet hikoaa, jännittää, muisti pätkii. Itsekin vielä muutama vuosi sitten kirjoitin mieluummin tekstiä tai vaikka kirjan, kunhan minun ei tarvinnut esiintyä videolla. Tuntuuko tutulta? 

Entä jos esiintyminen ei olisikaan pakkopullaa, vaan luottaisit itseesi ja tietäisit, että hyvin menee. Tunnistaisit ne asiat joita juuri sinun kannattaa harjoitella jotta saat esiintymisen luontevaksi ja osaksi työtäsi, brändiäsi ja arkeasi.

Oma esittely, työnhaku, esitelmän pitäminen, puheenvuoro seminaarissa tai projektin yhteenveto töissä. Esiintyminen videolla voi liittyä oman yrityksen esittelyyn, oman henkilöbrändin esiintuomiseen tai ehdokkuuteen vaaleissa.

Video on tullut jäädäkseen ja monissa some-kanavissa, kuten TikTok, IG Reels tai YouTube, videot ovat ainoa keino tuottaa sisältöjä, joten aloita valmistautuminen nyt. Videot omalla verkkosivulla tai verkkokaupassa ovat monin tavoin luottamusta rakentavampia ja tehokkaampia kuin kuvat. 

Kuten harjoittelijani Anni sanoi jo 2016 Sinustako bloggaaja -koulutuksen aineistoa valmistellessaan:

“Liikkuva kuva herättää sanasi eloon ja totuus tulee esiin paremmin videosta. Ihminen uskoo paremmin videon kuin tekstin ja kuvan avulla.”

Rohkaisin osalistujia luomaan ensimmäisen videot: Entäs jos blogisi olisikin vlogi, tai voisitko kierrättää sisältöjä molemmissa? Voi kun olisin jo silloin itsekin ryhtynyt tekemään videoita samalla tavalla kuin nyt.

Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä, ei myöskään sinulle, rakas lukijani. Videolle.

Jos haluat teknisempiä vinkkejä etäkokouksiin, ääneen, kuvaan ja muihin, tutustus myös bloggaukseeni Näin esiinnyt asiantuntevasti ja luontevasti Teamsissa tai Zoomissa. 

Vähennä pelkokerrointasi näillä käytännön vinkeillä

Harjoittele mestariksi

Ajattele kuinka paljon olet kirjoittanut elämäsi aikana tekstejä koulussa, opinnoissa, töissä ja miten kirjoittaminen lisääntyi somen myötä. Olemme siis kaikki enemmän tai vähemmän romaanin tai parin verran (vähintään) harjoitelleet tekstin tuottamista. Ei ihme, että se sujuu monilta - toki ei kaikilta. Tekstin taakse voi helposti piiloutua, sillä sinun ei tarvitse antaa kasvojasi ja paljastaa miltä näytät. Sepä se onkin kirjalliseen ilmaisuun tottuneelle se vaikein rasti, paljastaa kasvonsa. 

Parhaat harjoittelevat joka päivä. Pääministerikin tarvitsee viestinnän valmennusta, samoin yritysjohtajat. Teet karhunpalveluksen itsellesi, jos menet kylmiltään kameran eteen ja lausut viestisi silloin ääneen ensimmäisen kerran. Pelästyt omaa ääntäsi, huomaat että hyvä teksti ei ole luontevaa puhuttuna ja menet paniikkiin. En osaa, ei onnistu. Been there, done that.

Jottet enää koskaan joudu tuohon tilanteeseen, kirjoita sanomasi tajunnan virtana ja editoi tarvittaessa ja ala puhua, sanoa ääneen, ilman kameraa. Lähde lenkille, laita luurit korvaan ja ala puhua. Kukaan ei enää ihmettele itsekseen höpisevää ihmistä. Sinä saat raitista ilmaa ja saat valtavasti uusia ideoita siihen miten haluat sanoittaa viestisi. Huomaat, että keksit uusia ideoita, sanoit aiheesi monin tavoin ja tiivistät pikkuhiljaa napakammaksi. 

Muista, että hyvässä tarinassa on draaman kaari. Houkuttava alku, varsinainen asia eli pihvi ja aktivoiva lopetus. Voit myös tiivistää asiasi kolmeen pointtiin. 

Tämän jälkeen aloitat videoiden harjoittelun omalla kännykälläsi. Eli lenkillä voit tallentaa selfie-kameralla esityksen videolle. Jos haluat muilta kommentteja, lähetä whatsappilla luottotyypeille tai tee Instagramiin stooreina ja kuulostele reaktioita. Ne häviävät 24 tunnin sisällä, joten olet turvassa.

Vinkit visuaalisuuteen

Arvosta yleisöä kiinnittämällä huomiota estetiikkaan, pukeutumiseen, taustaan ja muihin näkyviin asioihin. Ajattele, että tuo video voi olla ainut kohtaaminen sinun ja yleisösi kesken. Voi olla että katsoja ei koskaan palaa, mutta jos haluat hänen palaavan sisältöjesi ääreen uudelleen, panosta.

Värillä on väliä

Mikä on sinun värisi? Mistä tykkäät, minkä voisit ottaa mukaan esiintymiseesi - pukeutumiseen, miljööseen, taustaan?  Väriksi, josta sinut muistetaan.

Ei ole sattumaa, että usein minulla nähdään keltaista vaatetta, silmälasipokaa tai kahvikuppia. Rouva Keltainen saa paljon vinkkejä keltaisista esineistä ja asioista ja olen valtavan otettu, että ihmiset tunnistavat ja muistavat rakkauteni keltaiseen. 

Vaatteet on sun aatteet

Itse lainaan kaikki esiintymisasut Vaatepuusta, kaupunkilaisten yhteisestä vaatekaapista, kuten kirjat kirjastosta. En tarvitse paljon vaatteita, vain minun tyyliini sopivat. Suosittelen kokeilemaan, saat uusia ideoita, värejä ja voit sykähdyttää yleisöä valinnoilla, joita sinun ei tarvitse ostaa.

Testaa vähintään erilaisia asuja. Vältä valkoista väriä ja raitoja, muuten anna mennä persoonasi mukaan. Pyydä apua pukeutumisen ammattilaisilta.

PS. Ikiaikainen vinkki itsevarmuutta kohottavista alusvaatteista voi olla salainen aseesi. Lempipikkareissahan minäkin.

Taustalle rauhallinen näkymä tai taustakuva jos olet etäyhteyksien päässä esimerkiksi Teamsissa. Pääosassa kuvassa olet sinä. Itse olen koronan myötä tykästynyt omaan sohvannurkkaani. Se luo kotoisan ja helposti lähestyttävän fiiliksen.

Jos PayPalin toimitusjohtaja Dan Schulman tekee Crypto Checkout -videot kotoisasti etätyöpisteeltä, miksemme mekin? Koronan myötä rentous on tullut myös businessmaailmaan. 

Sisältö ratkaisee

Aiheesi, sisältösi ratkaisee sen, katsotaanko videota 3 sekuntia pidempään, joten se on paras aseesi ja sitä varten ihminen on ruudun toisella puolen. Vastaa esityksessäsi esimerkiksi näihin kysymyksiin. Tai luo tarina tai tiivistä kolmeen pointtiin.

• Kuka olet

• Miksi yrityksesi on olemassa? Tai mikä on missiosi?

• Minkä puolesta olet valmis tekemään parhaasi - minkä (asiakkaan) ongelman ratkaiset? 


Kuvittele Pirkko

Kuka on paras yleisösi, lempi-ihmisesi, se tyyppi jolle haluat puhua. Sellainen joka haluaa kuulla sinua, nyökyttelee yleisössä, välittää myötätuntoa ja rohkaisua. Puhu hänelle vaikka katsotkin kameraan. Piirrä tai kuvittele hänet ja puhuttele vain häntä. Minun lempi-ihmiseni on keravalainen yrittäjä Pirkko, jolle olen kirjoittanut yhden kirjan ja jolle teen verkkokoulutuksia ja valmennuksia. Kuka on sinun Pirkkosi? 

Ideana on, että tunnet yleisösi, tiedät kenelle puhut ja luot heille sellaisen fiiliksen, että puhut vain hänelle.

Digitaalinen äänensävysi

Oletko humoristinen, vakava, asiallinen? Millaista sisältöä tuotat kirjallisesti esimerkiksi someen? Pyri samaan ilmaisuun videolla, jotta yleisö tunnistaa äänesi ja alkaa luottaa sinuun.

Muista tuoda positiivista energiaa, ota luonteva, energinen asento, hyvä ryhti ja muista että yleisö odottaa juuri sinua ja toivoo sinulle parasta!

Kamera. Käy.

Loppukevennys Koreasta. Etelä-Korean suosituin koomikko Charlie Kim ei juurikaan voi kävellä Soulin kaduilla, koska fanit piirittävät hänet minuuteissa. Ja selfiekuvashow alkaa. Me "Charlien enkelit" jotka olimme vieraina Seoulmate- tv-ohjelmassa, pääsimme julkkishostimme Charlie Kimin matkassa oppimaan ja maistamaan kulttuuria, jossa esiintymiseen kouliintuu tehokkaasti ja nopeasti. Nauti! 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Miten saat itsestäsi parhaan irti, kun sitä tarvitset

Dec 08, 2023

Älä anna muiden päättää mitä sinulle kuuluu

Dec 04, 2023

Meditointi pelasti Sami Lemmetyn

Nov 27, 2023

Salla Paajanen toteutti sen mitä moni haluaisi, muttei uskalla

Nov 14, 2023