Miksi yrittäjän henkilöbrändäys kannattaa?

esiintyminen henkilöbrändi sosiaalinen media
Vaalea nainen keltaisessa jakussa, taustalla lasinen kesähuone. Marja Nousiainen.

Sain Liisa Siitoselta kutsun Linkedin someliveen, aiheena Yrittäjän henkilöbrändäys.

Tein esitykseen käsikirjoituksen, julkaisen sen blogissani. 

Kysymykset, joihin vastasin: 

 1. Mitä on henkilöbrändäys? 
 2. Mitä hyötyä henkilöbrändin rakentamisesta on yrittäjälle? 
 3. Kenen tulisi tehdä henkilöbrändäystä? 
 4. Mistä yrittäjä voi aloittaa? 
 5. Miten henkilöbrändiä rakennetaan käytännössä?

Case 1 Järvenpään Kukkatalo ja Case 2 FutureMarja 

 1. Mitä on yrittäjän henkilöbrändäys?

Ensimmäiseksi sen on itsensä tuntemista. Kuka sinä olet? Henkilöbrändäys on hyppäys omaan itseen. Millainen olet omin silmin ja muiden silmin.

Minulle asia on kirkastunut  vuosien aikana, kun olen tehnyt töitä asian parissa. Vedin ensimmäisen verkkokurssin: Digiajan vahva henkilöbrändi vuonna 2017 ja siitä lähtien henkilöbrändäys eri näkökulmista on ollut osa työtäni. Jo tämän kurssin pilotissa olleet yrittäjät kertoivat, että ennen kaikkea henkilöbrändikurssin käyminen antoi heille mahdollisuuden tutkia omaa itseään:

Kirkastuu kuka minä olen, mihin olen matkalla, mitä haluan, mistä olen tulossa.

Kun sinulle alkaa selvitä kuka sinä olet, voit kehittää vahvuuksiasi ja alkaa auttaa verkostoasi, asiakkaitasi tai kollegoitasi omien vahvuuksiesi kautta. Jos et tunne itseäsi, lähdet hakoteille, keskityt matkimaan muita somessa etkä löydä punaista lankaa.

Yrittäjälle kirkas henkilöbrändi on tehokas keino poistaa asiakkaan oston esteita:

 • autat asiakkaita ostamaan
 • luot vetovoimaa ja imua
 • luot persoonasi avulla luotettavaa työnantajakuvaa
 • olet jotain mieltä (esimerkiksi vastuullisuus, eettisyys, oman toimialan ajatusjohtajuus)
 • luot itsellesi mielekkään uran ja yrittäjyyden

Mieti Anna-Leena Hakolaa ja Hakola sohvia, Minna Parikkaa ja Minna Parikan kenkiä, Elon Muskia ja Teslaa, F-Securen Mikko Hyppästä, Hra Kauppiasta K-supermarket Malmilta tai Andei Koivumäki Neliöt liikkuu kiinteistövälitysfirmasta. Esimerkkejä on valtavasti siitä miten yrittäjän vahva henkilöbrändi on tuottanut yritykselle paljon lisää - rutkasti hyvää.

2. Mitä hyötyä henkilöbrändin rakentamisesta yrittäjälle on?

Brändäys auttaa tai pakottaa yrittäjän pohtimaan mitä haluaa tehdä, mitä haluaa myydä, kenelle ja miksi. Se selkiyttää asioita ja tehostaa tekemistä.

Hyödyt näkyvät asiakkaalle erottautumisena muista, selkeytenä, se helpottaa lähdekritiikkiä. Brändäys on asiakkaan päätöksenteon nopeuttamista ja helpottamista.

Taannoin eräs Linkedinissä seuraamani SEO-osaaja ja kasvukonsultti sanoi, että yrittäjille hoetaan että etenkin b-to-b bisneksessä pitäisi korostaa tuotteen ominaisuuksien sijaan sen tuottamaa hyötyä asiakkaalle.

No, mitkä on yleisimmät hyödyt? Yleiset argumentit verkkosivuilla ovat:

Tuote säästää aikaasi ja kasvattaa liikevaihtoa.

Jos näillä kahdella sanalla googlaa, saa yli 100 000 - 150 000 osumaa. Miten siinä sitten erottaudutaan? Minua tietenkin ilahdutti vastaus -> BRÄNDI!  Digimarkkinoinnin aikana toki kikkoja ja taktiikoita voi käyttää, mutta pitkällä tähtäimellä kirkas brändi on kasvun veturi. SIKSI tarvitaan sekä yrityksen brändiä ja sen tueksi yrittäjän brändiä.

3. Kenen tulisi tehdä henkilöbrändäystä?

Jokaisella ihmisellä on henkilöbrändi, halusit tai ei, ajattelit sitä tai et. Avaimet sen kehittämiseen on vain omissa käsissä.

Jokaisen, joka haluaa johtaa omaa elämäänsä, uraansa tai yrittäjyyttä tulisi uhrata aiheelle ajatus tai pari. Jokaisen, joka haluaa tuntea itsensä ja tehdä viedä elämäänsä ja uraansa johonkin suuntaan.

Yrittäjä, jos haluat nostaa yrityksesi liikearvoa, houkuttelevuutta ja luoda esimerkiksi työnantajakuvaa, pohdi onko sinulla varaa olla käyttämättä tilaisuutta hyväksesi.

Koska some on ihmiseltä ihmiselle, niin siksi yrityksen tuotteiden ja palveluiden takana oleva ihminen kiinnostaa.

4. Mistä yrittäjä voi aloittaa?

Yrittäjälle tärkeää on saada myynti käyntiin ja bisnes kasvuun. Oma persoona on monelle tärkeää myynnin vauhdittajana.

 1. Tee brändipersoonatesti, selvitä vahvuutesi ja heikkoutesi sekä kehityskohteesi. Terveisin, luova ideoija. 
 2. Alkuun tavoitteet kuntoon. Luo jokin tavoite itsellesi. Tässä esimerkkejä omista tavoitteistani. 
  • Haluan olla oman kategoriani innostavin ja kiinnostavin henkilöbrändäyksen puhuja, kouluttajan ja tekijä!
  • Myyn 1000 verkkovalmennusta 30.6. mennessä
  • Tarjoan ja kartoitan puhujakeikkoja henkilöbrändäyksestä eri kumppaneiden kanssa 10 kappaletta vuoden loppuun mennessä. 
 3.  Selvitä miten muut näkevät sinut

Kannattaa kysyä asiakkailta ja tutuilta millainen mielikuva heillä on sinusta. 

Annan sinulle kotitehtävän. Lähetä 10 tai 20 tai 60 sinut hyvin tuntevalle ihmiselle kysymys, soita tai lähetä viesti. Soitto tai henkilökohtainen juttuhetki on aina paras.

Kysy: Mikä on ainutlaatuinen vahvuuteni eli mitä teen paremmin kuin muut ihmiset? 

Kun saat vastauksia, ota ne vastaan, mieti ja kehitä ja jalosta. Yksi asia on ainakin varmaa, saat hyvän mielen ja lisää energiaa.

4. Varaa oman nimesi verkkotunnus, domain, verkosta itsellesi, nimellesi. JOS OLET TOSISSASI, teet sen heti.  Et voi tietää mitä tapahtuu tai mitä haluat tehdä 1-5-10  vuoden päästä, mutta voit varmistaa verkkotunnuksesi nimellä itsellesi.

Otat verkon hakukoneoptimoinnin ja varmistat pääsysi Googlen etusivulle, kun sinusta löytyy omalla nimelläsi verkkosivu. Kun sinun nimelläsi googlataan voit sivullasi kertoa itsestäsi tai voit ohjata liikenteen yrityksesi sivulle.

Tiedätkö miten voit perustaa henkilökohtaisen verkkosivun 5 päivässä. Lue ohjeet ja toimi.

5. Miten brändiä rakennetaan käytännössä?

Käytännnön esimerkkicase: Järvenpään Kukkatalo. 

Kukkatalo on vakavarainen perheyritys joka on toiminut Järvenpäässä vuosikymmeniä. 

Haastattelin toimitusjohtaja Saija Sitolahtea kirjaani Menesty somessa ja olemme tehneet erilaisia kukkatempauksia Hyvä kasvaa Järvenpäässä asukasliikkeen kanssa.  

Saija oivalsi sekä oman kokemuksen että somen kävijätietojen avulla, että pelkät kauniit kukkakuvat eivät riitä, tarvitaan ihminen. Ammattilainen, joka näyttää, tekee ja on kuvissa mukana.

Näin Saija vinkkasi Menesty somessa -kirjan vinkeissä: 

Ihminen on kiinnostavampi kuin kukat
Vaikka toisin voisi luulla, jos kuvassa on ihminen, se herättää enemmän huomiota kuin kukkakimppu.

Saija Sitolahti alkoi esiintyä Järvenpään Kukkatalon somessa ja pitää blogia verkkosivuilla. Jos haluat seurata, katso esimerkiksi Instagramista JKukkatalo tiliä, sieltä löytyy kuvia, videoita, IG-tv, storyja ja paljon ihanaa kukkamatskua. Hyvin monissa mukana Saija Sitolahti tai ainakin kädet tai kukkakranssi. Eli yrittäjän henkilöbrändi auttaa koko yritystä. Saija itse tiivistää kolme hyötyä siitä, miksi hän on vahvasti näkyvissä omana henkilöbrändinään vahvistamassa yrityksen brändiä:

Hyöty 1. Yritystä on helppo lähestyä. "Saan paljon kysymyksiä ja yhteydenottoja tuotteisiimme ja palveluihimme liittyen. En suinkaan itse kaikkea hoida, vaan oikea henkilö meillä ottaa asiasta kopin."

Hyöty 2. "Median saavutettavuus; jos lanseeraamme uuden tuotteen tai palvelun tai miellä on jotain kivaa uutisoitavaa; mediaa kiinnostaa ihmiset yrityksen takana."

Hyöty 3. "Henkilöbrändin nostaminen tekee yrityksestä myös houkuttelevan työnantajan (sinäkin mainitsit tästä)."

Tutustu laajemmin Saijan ajatuksiin Mitä eroa on somevaikuttaja ja yrittäjän henkilöbrändillä? 

Toisena käytännön esimerkkinä case FutureMarja

Todistusta siitä, että olen osannut luoda kiinnostavan yrittäjän brändin on kutsu Liisan vieraaksi Linkedin someliveen 7.4.2022. Ja aihekin oli heti selvä: Yrittäjän henkilöbrändi. 

Innostuin somesta heti alkumetreillä ja perustamani Hyvä kasvaa Järvenpäässä asukasliikkeen muista yhdistyksistä erottuvan toiminnan ja ahkeran sosiaalisen median käytön myötä sain ja saimme paljon huomiota somen alkuaikoina. Saimme palkintoja, pääsimme paikallislehteen ja valtakunnan medioihin ja saimme kutsut presidentin itsenäisyyspäivän juhliin, #linnanjuhlat. 

Kirjoitin kirjan Menesty somessa 2015, sain sitä kautta huomiota ja minulta alettiin tilata konsultointia ja koulutuskeikkoja. Ostin keltaiset silmälasit ja huomasin, että sehän on huomioväri. Eka henkilöbrändäyksen verkkokurssini oli 2017.

Olen huseerannut digimarkkinoinnin eri osa-alueilla koulutuksissani aina palvelumuotoilusta somemainontaan, googlen palveluihin, analytiikkaan ja strategioihin. Kirkas kärki on kuitenkin henkilöbrändäys. 

Oppini vuosien varrelta ovat: 

1) VALITSE ASIAKKAASI

Mitä paremmin keskityt asiakkaaseen ja mitä lähempänä yrittäjänä olet kohderyhmääsi, sitä paremmin onnistut. Kun tunnet asiakkaasi tavoitteet, tarpeet ja mistä hänet tavoitat, olet jo puolet tehnyt.  Valitse ihanneasiakkaasi, opi häneltä ja keskity hänen kaltaisiinsa. Tee paljon kokeiluja ja testaa mikä toimii. Sieltä se bisnes löytyy.

2) KIRKASTA PALVELUTUOTTEESI

Mitä paremmin sinut tunnetaan tietyn osa-alueen osaajana, sitä helpompi sinut on löytää, sinulta on ostaa. Uskalla rajata ja kirkastaa ja keskittyä.

3) VALITSE VÄRISI

Erottuva, laadukas visuaalinen ilme on laadun tae. Punainen tai keltainen juhlamekko erottuu kirkkaasti suomalaisten juhlien mustasta massasta. Tee itsellesi erottuva brändi ja valitse värisi sen mukaan mitä haluat värin kertovan verkostollesi ja asiakkaillesi. Erotu visuaalisesti.

Jos tykkäät enemmän videoista, katso puolen tunnin Linkedin somelive Yrittäjän parhaat vinkit henkilöbrändiin. Liisa Siitonen Xennekistä haastattelee minua ja sisältö on kutakuinkin sama, jonka löydät tästä blogitekstistä. 

Ja verkkokurssini Totuus henkilöbrändistä on sinua varten, hyvä yrittäjä tai asiantuntija.

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Guy How uudistaa viulunrakennuksen kulttuuria Suomessa

Apr 26, 2024

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024