Mitä eroa on somevaikuttajan ja yrittäjän henkilöbrändillä?
Ystäviä vai asiakkaita? Yrittäjä vai vaikuttaja? Vai onko sillä väliä?
Inspiraatio tekstiin tuli Hesarin Kuukausiliitteen jutusta jossa avattiin Mmiisasin, Suomen suosituimman somevaikuttajan elämää. Mmiisasilla on seuraajia Instagramissa yli 441 000 [enemmän kuin Tampereen asukasluku kerrottuna kahdella!] ja Youtubessa yli 380 0000. Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila jakaa tarkoin mietittyjä palasia arjestaan faneilleen ja on heille vertaistuki, esikuva ja ystävä.
Ennen somea ystäväkirjassa oli ehkä 40 tai jopa 200 ystävää, nyt tosiaan suosituimmilla yli 400 000. Somevaikuttaja on tehnyt elämästään brändin ja jakaa arkeaan, tulee lähelle. Sisältö on tuttua ja samaistuttavaa. Suosio perustuu nimenomaan pitkäaikaiselle seuraamiselle ja suhde syvenee samaistuttavuuden kokemuksesta. Somevaikuttajat ansaitsevat monin eri tavoin, mutta seuraajille näkyvin on kaupalliset yhteistyöt eri firmojen kanssa ja tuotteiden ja palveluiden suosittelut.
Mmiisas, jos joku on vahva henkilöbrändi. Hän on myös viestinnän ammattilainen. Tuhansien videoiden tekemisellä on osansa asiaa, mutta hän kirjoittaa myös tällä hetkeä viestinnän gradua. Siinä hän tutkii fanien suhdetta Mmiisasiin. Sellaista yksipuolista ystävyyttä, josta puhutaan myös parasosiaalisena suhteena.
Mutta miten Mmiisasin brändi eroaa tavallisen yrittäjän, asiantuntijan tai esimerkiksi työnhakijan henkilöbrändistä?
Teen töitä yrittäjien kanssa. Sellaisten joilla on yritys ja palveluita tai tuotteita, joita he haluavat myydä. Osa yrittäjistä on ymmärtänyt, että oman persoonan, tarinan ja oman esiintymisen avulla yrityksen tuotteille ja palveluille annetaan kasvot ja luodaan luottamusta ja suhteita. Luodaan vetovoimaa ja kasvatetaan bisneksen arvoa.
Esimerkkinä tästä kukkien suurlähettiläs, kukkakauppiaiden the brändipersoona, floristimestari ja yrittäjä Saija Sitolahti Järvenpään Kukkatalosta. Jos seuraat Järvenpään Kukkataloa Facebookissa tai Instagramissa, et voi välttyä huomaamasta Saijaa, joka toimii yrityksensä kasvoina ja brändin henkilöitymänä.
Järvenpään Kukkatalossa työskentelee muutakin perhettä ja se työllistää noin 20 viheralan ammattilaista.
Saija, kerrotko omin sanoin?
Ensinnäkin, Kiitos Marja huikeista sanoistasi, olen otettu!
Tavoitteemme on ollut aina saada IHMINEN mukaan kertomaan kukkatarinaa, luonnollisesti se olen ollut minä yrittäjänä, mutta se voisi olla ja aina välillä vilahtaakin, muutkin henkilöstömme jäsenet.
Hyöty on ainakin se, että minua on helppo lähestyä. Saan paljon kysymyksiä ja yhteydenottoja tuotteisiimme ja palveluihimme liittyen. En suinkaan itse kaikkea hoida, vaan oikea henkilö meillä ottaa asiasta kopin.
Toinen hyöty on median saavutettavuus; jos lanseeraamme uuden tuotteen tai palvelun tai miellä on jotain kivaa uutisoitavaa; mediaa kiinnostaa ihmiset yrityksen takana.
Yksi havainto on myös se, että henkilöbrändin nostaminen tekee yrityksestä myös houkuttelevan työnantajan (sinäkin mainitsit tästä).
Haasteena on yrityksen arjen ja henkilöbrändin linkittäminen; miten saan saman tunnelman myymälään kuin kuviin ja kuinka saan saman osaamisen välitettyä henkilöstölle?
Me ollaan ratkottu tätä ottamalla kukin vuorollaan mukaan tekemään kuvia ja kuvauksia sekä tuotesuunnitteluun.
Myös pidämme viikoittain pienen sisäisen markkinoinnin hetken, jossa kukin vuorollaan hehkuttaa jotain tuotetta, joka on omaa sydäntä lähellä, minäkin siellä mukana usein.
Muita asiantuntijoita ja yrittäjäbrändejä ovat esimerkiksi Tomi Kaukinen, konsultti start-upeille ja rahoitusta etsiville, myös Suomen Licence to Fail - uupumuksesta selviämisen ruumiillistuma.
Muita tunnettuja yrittäjiä ja vaikuttajia esimerkiksi tunnekouluttaja, puhuja ja kirjailija Camilla Tuominen tai Maaret Kallio, lujasti lempeä psykologi.
Nämä kaikki edellämainitut erottaa somevaikuttajasta rautainen ammattitaito, osaaminen jollain spesifillä alalla, olemassaoleva yritys ja työntekijät. Vaikuttavuus perustuu vuosien aikana saavutettuun ammattitaitoon.Ja pelissä on oma yritys, sen tuotteet ja palvelut.
Koetin hahmottaa eroja somevaikuttajan ja yrittäjäbrändin välillä.
Somevaikuttaja
- Oma persoona ja elämä, ystävä arjessa
- Fanit seuraavat koko elämää: opiskelut, työ, harrastukset
- Arjen juttujen jakaminen ja samaistuttavuus faneille
- Tavallisuus
- My Day
- Suhde on kaverillinen ja syvenee ystävyydeksi
- Kaupallinen yhteistyö - yhteistyösopimukset useiden ja usein vaihtuvien yritysten kanssa
- Ansaintalogiikka perustuu tuotteiden tai palveluiden omaan käyttöön ja suositteluun ja kaupallisiin yhteistöihin.
Yrittäjä, henkilöbrändi
- Yritys on olemassa tai perusteilla
- Osaaminen ja ammattitaito, konsultit, asiantuntijat, johtajat ja yrittäjät
- Tuotteista tai palveluista hyötyä, apu asiakkaalle
- Yrittäjän henkilöbrändi luo ja vahvistaa myös työnantajabrändiä ja houkuttelee hyviä osaajia
- Ei yksityiselämää somessa, toki voi olla, muttei välttämätön
- Oman yrityksen tuotteet tai palvelut - oman osaamisen ja asiantuntijuuden kautta omat tuotteet ja palvelut asiakkaiden tietoisuuteen
Mutta voiko yrittäjän henkilöbrändikin saada seuraajat ystävikseen? Hyvin mahdollisesti. Riippuu varmasti ihmisestä henkilöbrändin takana.
Vaikka somevaikuttajalla ja yrittäjällä/ henkilöbrändillä on eronsa, uskon, että kumpikin voi vaikuttaa omaan ulostuontiinsa. Yrittäjä voi luoda henkilökohtaisemmat suhteet asiakkaidensa kanssa ja somevaikuttaja voi esimerkiksi keskittyä hyvinvoinnista kertomiseen ja jättää yksityiselämänsä etäämmälle.
Millaisia ajatuksia sinulla herää tästä? Varaa maksuton 15 minuutin puhelu tai teams, niin jutellaan lisää.
Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista, sinä tarvitset minua.