9 trendiä henkilöbrändäykseen 2022

digimarkkinointi esiintyminen henkilöbrändi valmennus
Teksti: 9 trendiä henkilöbrändäykseen 2022

Ennakoi askeleitasi ennenkuin otat ne

Mitä seuraavaksi? Mitä sinä haluat tulevaisuudelta? 

Työurien kesto yhden työnantajan palveluksessa lyhenee. Laskepa kuinka monessa työpaikassa olet itse ollut? Mitäpä veikkaat: Z-sukupolven (1996-2015) työnantajien määrästä? Viisi vuotta saman työnantajan palveluksessa on nykyisin jo todella pitkä aika. 30-vuotinen ura samassa työpaikassa on katoavaa kansanperinnettä.

Otetaan ajatusleikki. Miten olet valmistautunut tilanteeseen, että työpaikkasi menee yllättäen konkurssiin ensi viikolla? 

Pari päivää sitten olin verkostoitumistapahtumassa, jossa osallistujien esittäytymisestä jäi erityisesti yksi mieleeni. Eräs nainen kertoi olevansa "between the jobs" ja samana päivänä headhunter oli kertonut, että hänen kokemuksensa, lähes 20 vuotta markkinointi- ja viestintäjohtajana samassa yrityksessä, on liian yksipuolinen. Nainen sanoi, että sille hän ei voi mitään. Olen itse eri mieltä, sille kyllä voi tehdä ja nimenomaan itse voi vaikuttaa. Ennakointi - mitä seuraavaksi on itselleni jäänyt selkärankaan yhden työnantajan yllätyskonkurssin jälkeen. 

Ajattele jo tänään, mitä teet ja missä olet ja vaikutat seuraavaksi?

2. Yrittäjänä ja työsuhteessa samaan aikaan

Työ joustaa ja epämuodolliset työsuhteet sekä yrittäjyys ovat vahvassa kasvussa. Monet ovat töissä yrityksessä ja tekevät ohessa omaa bisnestä yrittäjinä. Freelancerit ja itsensätyöllistäjät liittyvät osaksi projektia hajaantuakseen taas seuraaviin. Joustavuus auttaa työntekijää näkemään kokonaisuuksia ja tilanteita pöydän molemmilta puolilta.

Miten sinä olet mukana tässä trendissä? Onko sinulla osaamista, jota voisit myydä riippumatta työpaikastasi? 

3. Digitaalinen ensivaikutelma

11 prosenttia Z-sukupolven edustajista googlaa itsensä joka päivä
- Bank of America

Montako kertaa vuodessa sinä googlaat itsesi? Entä mitä sinusta löytyy, jos googlaan nimelläsi?  

Sinun ei tarvitse googlata nimelläsi joka päivä, mutta kyllähän sinun kannattaa selvittää missä menet (tee hakuja Chromen  incognito tai eri selainten yksityinen tila-toiminnoilla). Tai pyydä ystäviä ja tuttuja googlaamaan.
 
Kun tiedät, voit alkaa johtaa sitä mitä sinusta löytyy online.
 
Pidät siitä tai et, totuus on, että ensivaikutelmasi löytyy Googlen hakutuloksista. Kun ihmiset haluavat tietää sinusta, he avaavat selaimen, kirjoittavat nimesi ja katsovat mitä tulee. Niin sinäkin teet niiden ihmisten kanssa, joista kiinnostut.
 
Elämme digitaalisten verkostojen ja suhteiden maailmassa ja muihin vaikuttaminen ja vuorovaikutus on elinehto. Jos ensivaikutelmasi on aneeminen tai epäaito, haaskaat mahdollisuutesi.

4. Brändin muotoilu

Maailma on meluisa paikka. Jotta tulet kuulluksi hälinässä, tarvitset järkkymättömän fokuksen. Jos viestisi ei ole kirkas, johdonmukainen ja pysyvä, häviät huutamiskilpailussa.

Karsi, jalosta, kaiva ja muotoile. Sinulla on valtavasti tietoa, osaamista ja taitoja. Kun kaivat sieltä esiin sen, mikä on ainutlaatuinen osaamisesi ja pysyt siinä, alat päästä jyvälle.

Olkoon mantrasi säälimätön johdonmukaisuus ja keskittyminen! Sitten kun sinulla on tunne, että puhut aina samaa asiaa - ehkä kyllästymiseen asti - yleisösi alkaa päästä jyvälle mikä se sinun juttusi on. 

5. Oravanpyörän opetukset

Et voi pysyä paikoillaan oravanpyörässä. Juoksumatolla jos pysähdyt, kaadut tai lennät ulos.

Juoksumattovertaus toimii oman brändisi rakennuksessa. Pysähtyminen ei taida olla vaihtoehto. Uteliaisuus, sinnikäs tekeminen ja kokeilut sekä virheistä oppiminen vievät eteenpäin. Itsensä kehittäminen, etäopinnot, omannäköinen opintopolku, jotta saavutat tavoitteesi, ovat henkilöbrändisi tuoreuden ehto. 

6. Digital Advocacy - brändilähettiläät, somelähettiläät, työntekijälähettiläät

Työntekijöiltä odotetaan uusia taitoja ja osaamista sekä verkostoa. Tässä on suurin muutos entiseen maailmaan. Kun 30-vuotinen työura saman työnantajan palveluksessa on mennyttä maailmaa, sinulta odotetaan sisäistä yrittäjyyttä.

Silti lojaalisuus työnantajalle on arvostettua. Miten näin on? Lojaalius työnantajalle näyttäytyy uusin keinoin.

Aiemmin työntekijän menestys perustui tiettyyn toimenkuvaan, tehtävään ja osastoon yrityksen organisaatiossa ja hierarkiassa. Tänä päivänä menestys niin sinulle kuin työnantajalle vaatii sinulta työntekijälähettilyyttä tai brändilähettilyyttä. Kun olet valinnut työnantajasi, uskot siis työnantajasi brändin, palvelujen ja tuotteiden ylivertaisuuteen, mikset kertoisi sitä sosiaalisessa mediassa? 

Ennen yritysviestintä oli toimitusjohtajan ja viestinnän tekijän nakki, nyt firmassa on yhtä monta viestijää kuin työntekijää. Ei enää sooloja vaan kuoroesitys. Sinua ja ääntäsi tarvitaan, sillä lojaalit brändilähettiläät ovat arvokasta pääomaa yrityksille. 

7. Etäbrändäys

Brändää sieltä missä olet. 

Jo ennen koronapandemiaa, noin 70 % milleniaaleista harkitsi työpaikan vaihtoa, jos työnantaja ei mahdollistanut etätyötä. Miten luku kehittyykään pandemian jälkeen? 

Kaikissa ikäluokissa ja niissä töissä missä etätyö on mahdollista, sen suosio on kasvanut. Monipaikkaisuus, hybridimallit, etäily. 

Henkilöbrändäyksessä etäily tarkoittaa entistä tiukempaa keskittymistä omaan tavoitteeseen ja tietämystä siitä miten verkossa luodaan läsnäoloa, herätellään tunteita ja saadaan ihmiset ylipäätään seuraamaan.

Kun olet löytänyt elämätehtäväsi ja suhtaudut intohimolla ja tosissasi sekä itseesi että muihin, tunne välittyy - myös Teamsin, Meetin tai Zoomin ruudun läpi.

Viime viikolla minulla oli suuri ilo hostata naisjohtajien webinaaria, jossa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen kertoi uratarinaansa. Kun hän kertoi olevansa unelmaduunissa juuri sillä hetkellä, mikä positiivisuus ja energia alkoikaan virrata! Tilaisuuden lopussa ja jälkeen yleisö oli innoissaan juuri ruudun läpi tulvineesta energiasta. "Kyllä näki, että siinä on nainen oikeassa paikassa ja valtavan innostunut työstään." 

Mieti millaisen energian sinä tuot tilaisuuteen ruudun läpi? 

Tutustu myös bloggaukseeni miten esiinnyt luontevasti etäyhteyksillä.

 8. Digitaalinen näppäryys

Yksi taito, jota vaaditaan toimialasta, tehtävästä ja asemasta riippumatta on digitaalinen taitavuus. Kiinnostavat innovaatiot syntyvät teknologialla. Jotta tekniset innovaatiot kääntyvät elämyksellisiksi asiakaskokemuksiksi, tarvitaan osaavia ihmisiä, jotka osaavat hyödyntää digitaalisuutta ja teknologiaa. 

Kaikissa moderneissa yrityksissä on huutava tarve digitaalisesti osaaville käsipareille ja aivoille.

Yrityksiin onkin ryhdytty palkkaamaan digitaalisen liiketoiminnan johtajia, jotta digitalisaation vauhdissa pysyttäisiin perässä - parhaimmassa tapauksessa voitaisiin ennakoida ja luoda etunojaa. 

Miten on sinun diginäppäryytesi laita? 

Tiesithän , että perusnettitaitosi voit testata Digitreenit - testillä ja oppia perusteet digitreeneissä. 

Tiesithän, että Facebookin ohje- ja tukikeskus sisältää valtavasti oppimateriaaleja yksityiseen käyttöön.

Yrittäjille ja yrityksille Facebook for Business merkitsee verkkokursseja: voit suorittaa erilaisia sertifikaatteja Facebookin ja Instagramin markkinointikäytöstä.

Google tarjoaa Digital Garagessa valtavasti verkkokursseja ja sertikaatteja niin oman itsesi kuin yritysten digimarkkinointiin. 

9. SINÄlähetys

Videolla henkilöbrändisi alkaa elää ja hengittää. Video antaa sinulle koko kommunikoinnin kirjon kuvasta, äänestä, ilmeistä, kehonkielestä ja vaikutat yleisösi tunteisiin syvemmin kuin tekstillä. 

Videosisällöt jyräävät tekstit. Youtube on jo pitkään ollut toiseksi suosituin hakukone Googlen jälkeen. Storyt, livet ja TikTok jyräävät sosiaalisessa mediassa.

Tutkimustuloksia on lukuisia, mm. psykologi Albert Mehrabianin tulokset, jossa esiintyjän miellyttävyydessä sanojen merkitys oli vain 7 prosenttia, kun loput 93 % ratkaisi äänensävy, intonaatio ja kehon kieli. 

Tutustu vinkkeihin videolla -> 

 

Kaipaatko vinkkejä esiintymiseen videolla?  Tutustu bloggaukseeni Esiinny videolla kuin ammattilainen.

Ennakoi ja valmistaudu ottamaan seuraava askel. Tutustu Totuus henkilöbrändistä -valmennukseeni. 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Miten saat itsestäsi parhaan irti, kun sitä tarvitset

Dec 08, 2023

Älä anna muiden päättää mitä sinulle kuuluu

Dec 04, 2023

Meditointi pelasti Sami Lemmetyn

Nov 27, 2023

Salla Paajanen toteutti sen mitä moni haluaisi, muttei uskalla

Nov 14, 2023