Pollit innostamaan ja aktivoimaan etäyleisöä - Kuinka pääsen alkuun?

digimarkkinointi esiintyminen sosiaalinen media valmennus verkkokurssi
keltainen kahvikuppi ja vieressä tietokoneen näkymässä ihmisiä Teamsissa.

Yksi luennoi, kaikki tuijottavat näyttöjään, alustaja kysyy kysymyksen. Kukaan ei reagoi, chatti pysyy mykkänä. Piinaavan pitkä hiljaisuus. Kuulostaako tutulta? 

Jäykässä etäpalaverissa pelkkä retorinen kysymys ei riitä ja yleisöltä harvemmin saa täyttä vastakaikua. 

Etätyö ja etäpalaverit ovat olleet osa arkipäivää jo yli kahden vuoden ajan. Kehitystä on tapahtunut. Siitä huolimatta yleisön aktivointi voi joskus tuottaa haasteita. Etäyhteyksin tuskin koskaan onnistuu saavuttamaan samanlaista yleisön aktivointia kuin livetilaisuuksissa, mutta tietyillä työkaluilla voi parantaa etäpalaveria huomattavasti. 

Mistä täsmälääke? Erilaiset pollit eli kyselyt, jotka ilmestyvät halutussa kohtaa osallistujien näytöille. Niihin vastaaminen käy käden käänteessä yhdellä napsautuksella, tulokset saadaan reaaliajassa anonyymisti koko kokouksen nähtäville. 

Pollit auttavat lisäämään vuorovaikutusta ja pitämään yleisön hereillä, jotta he osaavat vastata kysymyksiin. Kokouksen vetäjä näkee missä mennään, ja täytyykö jotain asiaa selventää. Polleilla voi keventää tunnelmaa sekä yksinkertaisesti kysyä vaikka yleisön fiiliksiä tai viikonloppusuunnitelmia. Anonyymi vastaustyyli rohkaisee vastaamaan rehellisesti.

Kuinka pääsen alkuun pollien kanssa? Mitä vaihtoehtoja on? 

Poll työkaluja on monenmoisia. Vertaan nyt muutamia niistä, jotta voit helposti valita niistä itseäsi eniten hyödyttävimmän. Tässä tekstissä käsittelen Zoomia, Teamsia, Slidoa ja Mentimeteriä. 

1) Zoom 

Zoomista on olemassa ilmainen versio ja maksullinen versio. Zoom tarjoaa mainioita mahdollisuuksia yleisön aktivointiin eikä ne rajaudu pelkästään monivalintakysymyksiin. Zoomissa voi aktivoida yleisöä muun muassa yhdistystehtävillä ja monivalintatehtävillä. Vastaukset ovat anonyymejä, mutta asetuksista voi valita vaihtoehdon, että vain kokouksen host näkee vastaajien nimet.

Zoomin poll ominaisuudet: 

 • Anonyymit vastaukset reaaliajassa
 • Perinteisiä kysymys polleja
 • Mahdollista tehdä myös kuvallisia polleja
 • Lyhyitä tai pitkiä vastaustekstejä
 • Yhdistystehtäviä
 • Järjestystehtäviä


 

Poll näkymä hostille Zoom-kokouksessa. Yleisölle ilmestyy lähes sama näkymä.

Zoom on erittäin helppo tapa julkaista polleja, sillä ne ilmestyvät suoraan yleisölle kesken kokousta ja pollit aktivoidaan hostin kokous näkymästä, jolloin kenenkään ei täydy lähteä surffaamaan eri nettisivuille, vaan pakka pysyy kasassa.

Hinta: 

Zoomin ilmaistilauksella voi järjestää 40 min pituisia kokouksia. Pro-tilaus 13,99 € kuussa 139,90€ vuodessa.

2) Teams

Teams kuuluu samaan kategoriaan kuin Zoom. Se on helppokäyttöinen ja pollit saa aktivoitua suoraan kokousnäkymässä, eikä se velvoita yleisöä liikkumaan eri nettisivuille. Vastaukset ovat anonyymejä ja näkyvät reaaliajassa. Teams lukeutuu myös edullisimpien vaihtoehtojen kategoriaan, sillä se on pienyrityksille usein ilmainen. Teamsissa pollit luodaan Formsin avulla.

Teamsin poll ominausuuksia:

 • Perinteiset pollit, joissa yksi vastausmahdollisuus
 • Monivalinta
 • Quiz
 • Sanapilvi (word cloud) 

Teamsin ja Zoomin pollit ovat yksinkertaisia, nopeita ja helppoja käyttää. Niitä luodaan valmiiksi ja niitä voi oman mielensä mukaan laittaa aktiivisiksi tapaamisen aikana. Visuaalisesti kumpikaan ei ole mitenkään erikoinen, simppeleitä molemmat

3) Slido

Slido poikkeaa Zoomin ja Teamsin polleista siten, että se on erillinen palveluntarjoaja netissä. Slidon pollit luodaan netissä ja esimerkiksi Zoom kokouksessa näyttöä jaetaan, jolloin osallistujat pääsevät polliin näytöllä näkyvän QR-koodin tai linkin avulla. Tämä saattaa sekoittaa pakkaa, kun yleisö poukkoilee uudelle nettisivulle. 

Slidon hyvä puoli on se, että Slidon pollit on mahdollista yhdistää suoraan Teamsiin. Tällöin turha poukkoileminen voidaan välttää. 

Slidon poll ominaisuudet:

 • Monivalinta
 • Sanapilvi
 • Quiz
 • Arvostelu
 • Avoin tekstivastaus
 • Järjestys

 

Slido tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet luoda virkistäviä polleja. Jos Slidoa ei yhdistä Teamsiin, sen käyttö ei ole välttämättä yhtä sulavaa kuin Teamsin ja Zoomin omat pollit. Slido on tiettyyn pisteeseen asti ilmainen ja ilmaisversiolla pystyy luomaan kolme pollia per tapahtuma. Ilmaisversiossa vastaaja määrä on rajoitettu  sataan osallistujaan. Enemmän ominaisuuksia on mahdollista saada, kun päivittää Slidon maksullisiin paketteihin. 

4) Mentimeter

Mentimeterin avulla voi luoda helposti erittäin visuaalisia ja esitystä elävöittäviä äänestyksiä ja polleja. Mentimeter on interaktiivinen ja ilmainen yleisön aktivoimis alusta. Sen avulla voi luoda polleja, kyselyitä, jäänmurtajia, quizejä ja vaikka mitä business maailmassa hyödynnettäviä tuotteen etenemissuunnitelmia. 

Mentimeterillä tehdyt tuotokset saa yhdistettyä etäkokoukseen näyttöä jakamalla. Samoin kuin Slidossa, Mentimeter antaa linkin ja koodin, jolla vastaajat pääsevät vastaamaan kyselyyn. Tässäkin korostuu se, että kokouksen osallistujat joutuvat vaihtamaan kokouksesta uudelle nettisivulle, joka voi aiheuttaa hälinää. 

Mentimeterin ominaisuuksia:

 • Pollit
 • Kyselyt
 • Quiz
 • Visuaalit opetustarkoitukseen
 • Visuaaleja bisnekseen ja tapaamisiin


Mentimeter on hieman monimutkaisempi työkalu verrattuna aiemmin esiteltyihin, mutta se tarjoaa myös enemmän ominaisuuksia. Mentimeter tarjoaa ilmaisen version, mutta halutessaan voi ostaa parempia paketteja, joissa on enemmän ominaisuuksia ja ulottuvuuksia. Maksullisessa versiossa luodut pollit ja kyselyt voi siirtää esimerkiksi Powerpointiin tai Google Slidesiin. 

Toivottavasti tämä selvensi ja inspiroi innostamaan sekä elävöittämään muuten aika harmaita etäkokouksia. Haluatko luoda jo heti oman pollin/kyselyn? 

Tutustu myös bloggaukseeni Teams ja Zoom pollit - Kuinka luon sellaisen?

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Guy How uudistaa viulunrakennuksen kulttuuria Suomessa

Apr 26, 2024

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024