Ne soitti ja sanoi, että haluis mut sinne harjoitteluun

henkilöbrändi valmennus
Nuori nainen iloitsee keltaisella seinällä.

Ilo ja helpotus. Nuori nainen sai ensimmäisen harjoittelupaikan.

Autoin tytärtäni hakemaan oikeustradenomin opintoihin liittyvää harjoittelupaikkaa. Kun heti ensimmäinen haku tuotti paikan, teimme jotain oikein. Ehkäpä tästä on iloa juuri nyt harjoittelu- tai muuta paikkaa hakevalle.  

Klo 15:30 eräänä keskiviikkona tytär soitti: “Ne soitti ja sanoi että haluis mut sinne.”

Tiesin, että haastattelu  oli klo 14 ja olin ihmeissäni, että miten jo nyt, noin nopeasti valinta tehtiin.

Klo 15 hän ehti soittaa minulle ensimmäisen kerran heti haastattelun jälkeen.

“Nyt se on ohi. Taisi mennä ihan hyvin ja perjantaihin mennessä ilmoitetaan niille, jotka valitaan.”

Yllätys oli, kun työharjoittelupaikasta soitettiin vain puoli tuntia haastattelun päättymisen jälkeen. “Miten meni sinun mielestäsi?” Kun tytär vastasi: “Meni ihan hyvin,” haastattelija jatkoi sanoen:

“Niin meidänkin mielestä. Vaikka haastatteluun on tulossa vielä lisää hakijoita, tarjoamme paikkaa sinulle.”

“Ne kehuivat mun CV:tä ja Linkediniä sekä tarinaa,” kertoi tyttäreni myöhemmin. Kuten usein, tämäkin hakuprosessi oli monivaiheinen. Ensin dokumentit sisään, sitten videohaastatteluun, josta valikoitiin muutama haastatteluun.

Tulevalle oikeustradenomille seitsemän kuukauden palkallinen harjoittelu asianajotoimistossa on tärkeä etappi kohti tulevia työmahdollisuuksia ja jatko-opiskelun polkuja.

Kirjoitin tähän listan mitä teimme ja mitä opimme. Kommentoi, pölli, jaa ideat. Onnea ja menestystä sinullekin!

Ala itse kertoa elämäntarinaasi

Vaikkei työkokemusta olisikaan kertynyt hurjasti, työelämässä tarvittavaa osaamista olet voinut saada myös harrastuksissa. Tyttäreni harrasti jalkapalloa useita vuosia ja pelasi B-tyttöjen joukkueessa SM-tasolla. Tarina luotettavasta kentän oikeasta laitapakista on luonteva osa hänen elämäänsä ja tärkeä oppi. Miten joukkueessa jokaisen panoksella on merkitystä ja miten hän oppi ottamaan muut huomioon ja tukemaan muita pelaajia pelitilanteissa. Samaa luotettavuutta tarvitaan joka päivä työpaikalla.

Mistä sinä voit aloittaa? Henkilöbrändäys on yksinkertaisesti tekemistä ja elämistä. Sitä ei tarvitse ajatella minuuttiakaan, siis brändäystä, mutta hakutilanteissa pysähtyminen ja omien vahvuuksien ja tarinankerronta on paikallaan.

Tee erottuva visuaalinen CV

Mallin mukaisen CV:n  luot helposti ilmaisella Canva -ohjelmistolla. Canvassa voit valita valmiita pohjia erilaisiin julkaisuihin ja dokumentteihin. Siellä on lukuisia vaihtoehtoja CV:n malleiksi. Kun lisäät oman kuvasi ja tietosi valittuun malliin, määrittelet värit ja fontit, CV:si on valmis. Millä värillä haluat erottua valkoisella paperilla?

Tee helposti erottuva CV ja hakemus Canvalla. Lisäinspiraatiota saat Pinterestistä, some-kanavasta, josta löydät maailman ihanimmat ja kauneimmat kuvat ja ideat. Tutustu FutureMarjan Pinterest kansioon CV ideat.

Henkilökuvat

Millaiset kuvat sinusta löytyvät somekanavilta tai Googlen kuvahaulla? 

Kännykälläkin saa kohtuullisen toimivia henkilökuvia, mutta jos suinkin on mahdollista, pyydä valokuvaajaa ottamaan ammattimaiset ja korkealaatuiset kuvat. Profiilikuvassa katsekontakti on tärkeä. Katso suoraan kameraan.

Päivitä kuvasi ja vaihda aina samalla kertaa kaikkiin some-profiileihisi. Tunnistettavuus luo luottamusta. Kuvissa Marja Nousiaisen profiili Facebookissa, Linkednissä ja Twitterissä.

Päivitä Linkedin-profiilin kolme tärkeintä kohtaa

Profiiikuva, kansikuva ja headline. Selailija viipyy profiilissasi noin 8 sekuntia ja sinä aikana sinun tulee pysäyttää katse. Linkedinissa ensivaikutelma on tärkeä.

Profiilikuvaksi luonnollisesti sama kuin kuin kaikissa muissakin some-palveluissa ja CV:ssä. Linkedinissä mahdollisimman lähikuva kasvoista on paras.

Kansikuva on yllättävän harvalla, joten pelkästään kansikuvan lisääminen auttaa luomaan Linkedin -profiilista ammattimaisen ja erottuvan. Kansikuvassa kannattaa noudattaa visuaalisesti samaa tyyliä kaikissa julkisissa profiileissa. (Katso kuvat edellisestä kohdasta)

Headline näkyy hakukoneissa.

Tiivistä ydinosaamisesi ja kerro myös mitä haluat tehdä tulevaisuudessa.

Arvosta itseäsi - usko osaamiseesi

Yllättävän moni ajattelee: “En osaa, en onnistu, ei ne kuitenkaan minua valitse.” Ja miten sitten kävikään? Mitä enemmän ikävuosia ja kokemusta kertyy, huomaan, että asenteen merkitys ihmisen menestykselle on hurjan suuri. Kun puhut itsellesi kannustavasti ja rohkaisevasti – kuten hyvälle ystävälle – saatat saavuttaa yllättäviä asioita. Usko pois, sisäinen puheesi paljastuu puhuessasi muille ihmisille.

Mikä on tähänastisen elämäsi tähtihetki? Kirjoita tarinaasi sen ympärille. 

Lopuksi. Tärkeintä on laaja verkosto, joten aloita heti ja tee verkostoitumisesta rutiinia

Pyydä kohtaamiasi ihmisiä verkostoitumaan kanssasi Linkedinissä ja pyydä suosituksia harjoittelupaikoista ja harrastuksista ja tilaisuuksista joissa olet mukana. Julkista suosittelut profiileissasi.

Vahvistat ammattimaista digitaalista jalanjälkeäsi ja henkilöbrändiäsi ja verkostosi vahvistuu ja kasvaa huomaamattasi, ilman valtavia ponnisteluja. Teet vain työsi kunnolla ja teet askeleet näkyviksi. 

Verkostoidu kanssani Linkedinissä.

Jos haluat tutustua superbrändääjään, lue bloggaukseni Andrei Koivumäestä. Henkilöbrändillä myydään asuntoja.

Tutustu valmennukseen: Totuus henkilöbrändistä.

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024

Kuin kaksi Marjaa - rikoskumppanit Nousiainen-Nousiainen

Mar 13, 2024