Mitä tarkoittaa henkilöbrändi?

digimarkkinointi esiintyminen henkilöbrändi verkkokurssi
vaalea nainen mustissa silmälaseissa kurkistaa peikonlehden takaa. Marja Nousiainen

 

Kun puhutaan henkilöbrändistä, minun mielestäni henkilöbrändin ydin on tämä:

Kun ihmisten on helppo löytää sinut, ymmärtää kuka olet, mistä keskustelet ja mitä tarjoat, olet brändi.

Idea on, että helpotat verkostosi elämää ja nopeutat oman asiakkaasi päätöksentekoa. Koska brändin ensivaikutelma tehdään verkossa, pohdi tätä:

Kirkas brändi ilmenee kysymällä kolme kysymystä. Testaa tätä esimerkiksi sinulle uusilla verkkosivuilla:

1) Mikä tämä on?

2) Mitä tässä on minulle?

3) Mitä minun pitää tehdä? 

Saatko helposti vastauksen, kun olet syystä tai toisesta löytänyt henkilön tai yrityksen sivulle? Jos et, et ole ainoa, joka on tuhlannut elämässään tuhottomasti turhia tunteja verkkosivuilla, joista ei selviä mistä on kyse, mitä siellä on sinulle.

Brändin asemointia ja kirkastusta ei ole tehty ja eniten kärsivät potentiaaliset asiakkaat. Ja tietenkin itse yritys, koska menettää tilaisuuksia, asiakkaita ja myyntiä.

Haluatko helposti lähestyttävän, ymmärrettävän brändin? 

Hienoa!

Kaivetaan yhdessä timanttisi esiin, kirkastetaan yrityksesi tai henkilöbrändisi ydin, asemoidaan se ja tehdään helposti löydettäväksi ja lähestyttäväksi.

Henkilöbrändäys on maailman yksinkertaisin juttu: Kerrot vain maailmalle mistä haluat että sinut tunnetaan! 

Tässä sinulle kaava brändin asemointiin. Täytä suluissa olevat kohdat oman brändisi asioilla.

Sinun brändisi ____________________________ (nimi)

on maailman ainut, ____________________________________________(kategoriasi)

joka auttaa

____________________________________________ (ostajapersoonaasi)

____________________________________________ (saavuttamaan mihin brändisi on tarkoitettu)

jotta

_____________________________________________ (miksi ostajapersoonasi käyttää brändiäsi)

Kun haluat asemoida brändisi, lukaise perusteelliset ohjeeni Brändin asemoinnin kaava.

Henkilöbrändin rakentaminen on tarinankerrontaa. Tavoitteena on saada sinulle tärkeät ihmiset, potentiaaliset ostajat assosioimaan henkilöön, yritykseen tai tuotteeseen halutut ominaisuudet. 

Yksi yleisimmistä virheistä joita näen digiajan henkilöbrändäyksessä on, että se aloitetaan keskeltä eli mennään somekanaviin ilman tavoitteita tai ymmärrystä miksi sinne mennään.

Valtaosa asiantuntijoista ja yrittäjistä aloitti brändäyksen vasta silloin, kun sosiaalinen media tuli. Aloimme yhtäkkiä tehdä sisältöjä ja julkaista, ilman että tavoite tai viesti oli kirkas. Menimme ensin yhteen, sitten toiseen ja vielä moneen kanavaan. Kun emme saaneet yleisöä, tai se ei tykkää, kommentoi tai jaa, syytämme somea, vaikka syyttävän sormen pitäisi osoittaa itseä.

Lopputuloksena brändi [jos sitä oli] laimeni, sen sijaan, että se olisi vahvistunut tai tuottanut tuloksia.

Sanon omasta kokemuksestani: Et voi aloittaa itsesi ilmaisemista ja brändisi laajentamista ennenkuin määrittelet persoonallisuutesi ja piirteesi.

Eli sinun täytyy ensin ymmärtää tismalleen kuka sinä olet ja mikä on sinun brändisi. Aloita tavoitteista. Aloita alusta.

Minun tehtäväni on antaa sinulle toimivat kaavat, pitää sinut johdonmukaisesti fokuksessa, antaa työkaluja ja lempeästi potkia persuuksille, jotta pääset loppuun asti. Asioihin tarttuminen, kokeilut ja oppiminen ovat parasta vastalääkettä loputtomille suunnitelmille, hyville aikeille ja jahkailulle.

Jos haluat tietää totuuden brändistä ja kaivaa timanttisi esiin, liity joukkoon Totuus henkilöbrändistä.

PS. Brändin synonyymeina käytetään usein sanoja imago ja maine sekä mielikuva. Minusta koko puhe termeistä on täysin turhaa, mutta avaan nyt tähän kuitenkin eroja. 

Imago on useimmissa määritelmissä visuaalinen mielikuva. Sen muodostumiseen vaikuttavat ensisijaisesti erilaiset elementit logosta, väreistä, tiloista, rakennuksista ja tuotteista. Imago syntyy nopeasti ja voi myös muuttua nopeasti. Imagoja luotiin aikoinaan mainostoimistoissa.

Maine syntyy pidemmän ajan kuluessa. Mainetta pyritään luomaan strategisella suunnittelulla, mutta lopullisesti maine - kuten brändikin - syntyy vastaanottajan päässä ja siihen vaikuttavat vastaanottajan tiedot ja asenteet sekä kokemukset. 

Tuotteen tai palvelun eri ominaisuudet yhdistyvät brändissä kokonaisuudeksi, jota kutsutaan myös mielikuvaksi. Brändin luominen on pitkäjänteinen prosessi, ja tätä toimintaa kutsutaan brändäykseksi.

Tuotteiden tai palveluiden lisäksi brändi on yhtä lailla myös kaupunkien, valtioiden, yhdistysten tai ihmisten omaisuutta. 

Ihmiset, tuotteet, yritykset ja palvelut saavat brändin myös tahtomattaan. Aina siitä ei pidetä, mutta aina se on totta. Jokainen meistä rakentaa omaa henkilöbrändiään joka päivä, jokaisessa kohtaamisessa. 

Brändäyksen ideana on pyrkiä vaikuttamaan henkilön, yrityksen, kaupungin, maan tai tuotteen brändiin ja luomaan halutun kaltainen. Tuotteella voi olla esimerkiksi vanhanaikainen imago tai huono maine, joka on syntynyt heikosti hoidetusta kriisitilanteesta. Valtaosalla yrittäjistä ja yrityksistä brändiä ei ole ollenkaan mietitty, eli sitä ei ole.

Henkilöbrändin rakentamisen 10 askelta

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024

Kuin kaksi Marjaa - rikoskumppanit Nousiainen-Nousiainen

Mar 13, 2024