10 vinkkiä miten johdat omaa henkilöbrändiäsi?

esiintyminen henkilöbrändi valmennus
Teksti: Oman elämäsi toimitusjohtaja. Johda henkilöbrändiäsi. 10 askelta.

Ota 10 askelta kohti vahvaa henkilöbrändiä. Näillä askelilla et voi kuin onnistua. 

 1. Tee päätös
 2. Selvitä digitaalinen jalanjälkesi
 3. Varaa verkko-osoite, domain, omalla nimelläsi
 4. Tiivistä arvosi
 5. Ala arvokkaaksi lähteeksi
 6. Tee, älä vain puhu
 7. Keskity
 8. Johda verkostoitumista, kasvata verkostoasi 
 9. Kirjoita palvelulupaus
 10. Muista visuaalinen yhdenmukaisuus = tunnistettavuus ja luottamus

 

1. Tee päätös 


Elämään ja työhön on hyvin luonnollista kuulua erilaisia unelmia, ideoita ja aikeita. Ilman päätöksiä ja toimenpiteitä ne eivät toteudu. Tiedän monia wannabe-henkilöbrändejä joita ei tunne kuin läheiset - ja sitten tunnen useita vahvoja henkilöitä, joiden vetovoima on vastustamaton. Jälkimmäiset ovat tehneet päätöksen.

Tiesitkö että keskimäärin yksi sadasta ihmisestä aktivoituu sosiaalisessa mediassa?  Jos olet tosissasi, tee päätös ryhtyä viestimään aktiivisesti ja tavoitteellisesti. Aseta aikataulu. Aloita heti.

 

2. Selvitä digitaalinen jalanjälkesi


Tässä Google on paras kaverisi. Jos teet haut omalla nimelläsi itse, käytä esimerkiksi Chrome-selaimen incognito-tilaa tai DuckDuckGo hakukonetta. Tai käytä kavereita. Pyydä, että viisi kaveria Googlaa sinun nimesi. Mitä löytyi? Mitä johtopäätöksiä voit tehdä?  Ideana on selvittää digitaalisen jalanjälkesi koko heti alkuun. Sitten kun olet tehnyt päätöksen ja ryhtynyt ns hommiin, on mukavaa verrata lähtötilannetta muutokseen.


3. Jos olet tosissasi, varaa domain omalla nimelläsi. 


etunimisukunimi.fi tai etunimisukunimi.com. Jos nimikaima on ehtinyt jo tekemään varauksen, mieti luova vaihtoehto B. Vaikket juuri tässä hetkessä koe tarvetta omalle digitaaliselle sydämellesi, kukaan ei tiedä mitä tapahtuu vuoden tai 5 vuoden päästä. Kun haluat johtaa, otat aloitteen käsiisi ja varaat verkkotunnuksesi. Mieluummin tänään.


4. Tiivistä arvosi


Arvot yhdistävät ihmisiä, ne luovat imua tai työntävät kauemmaksi. Arvosi näkyvät, vaikket niitä ajattelisikaan, joten mikset myös kertoisi niistä avoimesti. Silloin sinulle tärkeät ihmiset löytävät sinut helpommin. 


5. Ala arvokkaaksi lähteeksi


Mihin perustuu monien vaikuttavien henkilöbrändien suosio? Siihen, että ihmiset kokevat sisällöt niin arvokkaiksi, että he haluavat liittyä, seurata, osallistua keskusteluun ja jakaa sisältöjä myös omille verkostoilleen. Tässä hieman enemmän ja syvemmin samasta aiheesta toisaalla blogissani Rikasta elämää.


6. Tee, älä vain puhu


Kirjoita, tee videoita, näytä osaamisesi omakohtaisesti. Mikä ikinä se onkaan, tee se näkyväksi. Oma kehityskaaresi on aina tehokkain tapa luoda brändiä. Pyri puhujaksi, kirjoita blogia, verkostoidu ja toteuta. Digitaalisilla alustoilla kuka vain voi nousta asemaan, joka kiinnostaa muita, vetää puoleensa ja antaa auktoriteettia. Digiajassa ansaitset luottamuksen tekemällä ja kertomalla omaa tarinaasi. 


7. Keskity

Mikään ei ole niin helppoa kuin tarttua jokaiseen eteen tulevaan tilaisuuteen, mennä mukaan kiinnostaviin juttuihin tai jakaa somessa kaikkea mahdollista. Itselleni Twitterin alkuaikoina vaikeinta oli jotenkin yrittää keskittyä omaan aiheeseeni, kun jatkuvasti näin ja kuulin ja osallistuin yhä uusiin keskusteluketjuihin. Twitterin profiilin esittelyteksti paljasti lopulta, vuosien päästä, että kiinnostuksen kohteet joita olin kirjoittanut esittelyyni eivät pitäneet lainkaan paikkaansa, kun ryntäilin aiheesta toiseen.  Mikä on sinun punainen pillerisi? 

Parhaat johtajat ja asiantuntijat ovat todella hyviä tunnistamaan olennaisen ja keskittymään siihen. Koska myöhemmin sinut tunnistetaan juuri siitä mikä on olennaista ensin sinulle ja lopulta seuraajillesi.


8. Johda verkostoitumistasi

Tee aloitteita, näytä että olet avoin. Käytä hyväksi kaikki tilaisuudet verkostoitua sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Älä odota kasvokkain tapaamista. 

Linkedinissä voit A) odottaa ja toivoa, että verkostosi kasvaa, tai B) voit olla aktiivinen, järjestää verkostoitumishaasteita, etsiä kiinnostavia ihmisiä haulla ja lähettää kutsuja tai tehdä osaamisesi kiinnostavaksi esimerkiksi videoimalla ajatuksesi.


9. Kirjoita palvelulupaus

Palvelulupaus on elinehto yrittäjälle tai työnhakijalle, mutta selkiyttää brändisi tekemistä myös johtajana ja asiantuntijana. Palvelulupaukseen on piilotettu lupaus palvella muita. Se on hyvä tiivistys myös työkavereille tai alaisille. Jotkut kutsuvat tätä hissipuheeksi. 

 1. Mitä palveluja tarjoat? 

 2. Kenelle?

 3. Millä tavalla toimimalla?

 4. Miksi asiakkaasi/kumppanisi/työnantajasi ostaa juuri sinulta?

 5. Mikä erottaa sinut muista saman alan toimijoista? 


Vaihtoehtona palvelulupaukselle on brändin asemointi.

Tunnista persoonabrändisi. Oletko vaikuttaja, luova vai asiantuntija?

Tee nopea persoonatesti. 


10. Yhtenäinen visuaalisuus

Tunnistaako sinut kuvista Googlen kuvahausta tai sosiaalisesta mediasta? Vai löytyykö omistakin kanavista iloinen erilaisten kuvien kirjo? Tunnistako edes itse itsesi? Google-haun yhteydessä voit tehdä myös kuvien kuntotarkastuksen. Miltä näytät muiden silmin.

Ota ammattilaiset avuksi ja pyydä ammattikuvaajaa ottamaan sinusta kuvat. Vaihda tuoreet kuvat aina samalla kerralla jokaiseen paikkaan verkossa ja somessa. 

Tutustu askeleihin myös videolla (kesto 9:37).

 

Nautinnollista matkaa oman brändisi pomona! 

PS. Johtamiseen kuuluu myös kokeilla rajoja ja tehdä joskus sellaisia asioita, jotka pelottavat, mutta joista aavistaa itseluottamuksen ja rohkeuden kasvavan. Itselleni sellainen tilaisuus tarjoutui TV-ohjelmassa Seoulmate Etelä-Koreassa. Pääsimme superjulkkiksen ja koomikon matkaan kolmeksi päiväksi. Erään rajoja ylittävän kohtaamisen tallensin ihan itse GoPro-kameralla korealaisen viestintätoimiston johtajan, Kevin Leen kanssa. (Linkki Seoulmate TV-ohjelman Youtube-kanavalle.)

Lataa vaikuttava henkilöbrändi työkirja.

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Salla Ikävalkon kokemuksia harjoittelusta

May 26, 2023

Vahvuuksien kautta

May 24, 2023

Miten psyykkinen valmennus eroaa terapiasta?

May 17, 2023