Brändäyksen kaava
Henkilöbrändi, asiantuntijabrändi, tuotteen, palvelun vai yrityksen brändi? Oletpa mitä tahansa kehittämässä, tässä sinulle kaava, joka helpottaa HUOMATTAVASTI työtäsi. Kaavan avulla saat luotua napakan kuvauksen brändistäsi. Siinä on kaikki oleellinen, jotta asiakas tunnistaa mitä myyt, kenelle ja mihin tarkoitukseen sekä perustelut miksi hänen pitäisi olla sinun asiakkaasi.
Brändäyksen kaava:
(Sinun brändisi)
on maailman ainut (kategoriassasi)
joka auttaa (kohderyhmääsi)
saavuttamaan (mihin brändisi on tarkoitettu)
jotta (miksi kohdeyleisösi käyttää brändiäsi)
Helppoa kuin mikä?! Kaava on petollisen simppeli, mutta haastava. Brändisi on valmis, kun saat sulkuihin määritettyihin kohtiin oikeat vastaukset. Tämä ei oikeasti ole yrittäjyytesi helpoin nakki, mutta kun olet saanut homman valmiiksi, se helpottaa sekä sinua että asiakkaitasi ja ovi menestykseen on avattu. Lupaan. Kaava toimii niin henkilöbrändin kuin yritysbrändin asemointiin.
Käyn kaavan kohta kohdalta läpi. Tämä pettämätön kaava on minusta kaikkien brändäyskaavojen äiti ja toimivin. Löysin sen Puolakan/Maandagin kirjasta The Only Book You will Ever Need of Branding.
Aloitetaan
Ensin keksit nimen (sinun brändisi). Paras on lyhyt, helppo kirjoittaa ja lausua ja toimii verkossa ja selainrivillä sekä jää mieleen. Kuten FutureMarja😁 tai Uber tai Airbnb tai Wolt tai TikTok tai MTV tai Antti Tuisku, Kaisu Jouppi tai Ponsse.
Sitten valitset kategorian (kategoriassasi). Tämä on supertärkeää, sillä jos et tee sitä, asiakkaat määrittelevät itse useita kategorioita ja brändisi hajoaa useisiin tuotekategorioihin. Jos olet miettinyt miksi joku brändi on kirkkaampi kuin muut, kategoriakin siis merkitsee.
Kategoria voi olla esimerkiksi kahvila, liikuntakeskus, lelujen verkkokauppa tai digimarkkinointitoimisto. Kun puhutaan asiantuntija- tai henkilöbrändäyksestä, kategoriat voivat olla esimerkiksi johdon valmentaja, sisustussuunnittelija, some-kouluttaja tai digimarkkinoinnin asiantuntija. Tämän pohdinnan aikana saat kartoitettua kilpailijat.
Jos et löydä sopivaa, voit perustaa uuden kategorian, kuten Uber perusti sovelluksella toimivan taksipalvelun. Tässä tapauksessa olet kunnianhimoinen ja kasvuun suuntaava start-up joka kerää pääomaa sijoittajilta.
Kohderyhmä
Kenelle brändisi on tarkoitettu (ideaaliasiakas tai kohderyhmä). Jos yrität olla kaikkea kaikille, et ole mitään kenellekään. Eli valitse yleisösi heidän tarpeidensa mukaan. Mikä heitä pelottaa, inhottaa tai turhauttaa? Mikä heitä auttaa tai mitä mitä he rakastavat, mikä on intohimo ja kiinnostuksen kohde? Piirrä tai kuvaa eri persoonat ja puhuttele heitä. Esimerkiksi Minna Parikka ja Parikan kengät puhuttelee naisia joilla on halua leikitellä kengillä ja erottua. Tunnistan jopa kollektiivisen fanien surun, kun Parikka ilmoitti lopettavansa brändinsä.
Katso miten löydät ideaaliasiakkaasi ja toimi heti. Ideaaliasiakas.
Tavoite
(mihin brändisi on tarkoitettu)
Mihin kohdeyleisösi käyttää brändiäsi, mihin he tarkkaan ottaen pyrkivät brändilläsi? Onko se muutos jota tarjoat (kirkas ja asemoitu sekä hyvinvoiva henkilö ja asiantuntijabrändi kuten FutureMarjalla) vai viihtyminen elokuvien parissa kuten Finnkinolla, urheiluvaatteet kuten Nikella?
Tavoitekohdassa erottautuvat uniikit etusi ja nämä on niitä seikkoja, jotka sinulla pitää olla kohdillaan ja tikissä paremmin kuin muilla, eli maailman paras.
Tavoite kuvaa asiakkaan tavoitetta, ei sinun tavoitettasi.
Miksi - motiivit
Tärkein tulee viimeisenä. Miksi kohdeyleisösi valitsee sinut ja käyttää brändiäsi. Tämän tulee täyttää kohderyhmäsi syvimmät odotukset ja tarpeet, myös tiedostamattomat. Eli pureudu motiiviin ja motivaatioon. Tässä määrittyy myös hintatasosi. Mitä kohdeyleisö on valmis maksamaan ja mitä he saavat vastineeksi? Miksi olemme valmiita maksamaan Chanelin hajuvedestä tai mainituista Minna Parikan kengistä?
- Onko se halu kertoa brändistä omassa somessa, jakaa kuvaa ja kertoa viesti omalle verkostolle.
- Onko se motiivi tulla yhtä hyväksi kuin brändi ja ostaa tuote esikuvalta.
- Onko se uskoa, että brändituote tai brändätty valmennus on aidosti parempi kuin bulkkituote.
Motiivit ja motivaatio kannattaa tutkia nykyisiltä asiakkailta ja oppia muilta. Silloin osaat luoda aseman, joka on brändi. Brändin asemointia kutsutaan myös brändin positioinniksi.
Lopuksi inspiraatiota Facebookin ja FutureMarjan brändin määrittelystä.
Ota yhteyttä, katsotaan miten voisin auttaa sinua luomaan henkilöbrändin tai asiantuntijabrändin, joka kestää ja toimii. Varaa aika 30 minuutin maksuttomaan etäkahvihetkeen.
Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista, sinä tarvitset minua.