Menesty somessa yrittäjä, 5 askeleella uusiin rutiineihin

digimarkkinointi henkilöbrändi sisältömarkkinointi sosiaalinen media
Vaaletukkainen keski-ikäinen nainen hymyilee läppäri käsissä.

Jotta pääset hyötymään sosiaalisesta mediasta omassa liiketoiminnassasi, sinun pitää tehdä siitä päivittäinen rutiini. Sosiaalisessa mediassa pätevät samat lainalaisuudet kuin painonhallinnassa, liikunnassa tai elämänhallinnassa. Harjoittelu ja vertaistuki sekä tavoitteellinen ja aikataulutettu suunnitelma auttavat onnistumaan.

Olet jo kartoittanut lähtötilanteen ja pohtinut tavoitteita, mutta miten saat tavoitteet toteutumaan? Sosiaalisen median osaaminen on liiketoiminnallesi niin tärkeä asia, että kannattaa miettiä siihen panostamista ihan tosissaan. Vanhat ajat eivät palaa, etkä voi tuudittautua odottelemaan parempia aikoja tai haikailla vanhojen keinojen perään.

Ote Menesty somessa -kirjasta. Lataa Menesty somessa.

1. Havahtuminen

Onneksi olkoon! Olet jo pitkällä, kun luet tätä kirjaa. Olennaista on tajuta, että muutoksen on tapahduttava ja entisillä keinoilla et yksin enää pärjää. Olet tehnyt päätöksen ottaa sosiaalisen median käsiisi, opetella ja pyrkiä kohti menestystä.

2. Katso peiliin

Katso someen! Mitä osaat, mitä et? Missä tarvitset apua ja mitä voit delegoida muille? Meillä pienyrittäjillä on ehkä ylikorostunut halu tehdä ihan kaikki itse. Aina se ei ole järkevää. Vasta kun luovut jostain, saat tilalle uutta.

Tää on varmaan ihan tyhmä kysymys, mutta....

Voisitko pyytää apua somessa? Oman osaamattomuuden näyttäminen voi olla jopa vahvuus ja antaa sinusta muille inhimillisemmän kuvan. Kysymällä näytät muille, että sinäkin olet vain ihminen. Kysyminen ei maksa mitään ja voit saada fiksuja vastauksia ja oppia paljon uutta - laajentaa omaa ajatteluasi. Kokeile, saatat yllättyä.

Kolikon kääntöpuolena on saaminen - saat vertaistukea, opit kysymään ja saat apua verkostolta. Somessa et ole enää yksinyrittäjä, jos et halua olla. Minä ainakin olen saanut todella paljon. Joskus kun Twitterissä keskustelut käyvät kuumana, myöhästyn junasta, ja saan taas lisää aikaa somettamiseen.

Yrittäjät tukevat toinen toisiaan verkossa, joten etsi ryhmiä ja keskusteluja: Facebookin paikkakuntakohtaiset yrittäjäryhmät ja naisyrittäjien ryhmät, Twitterin keskustelut tai LinkedInin keskusteluryhmät.

Verkostoidu virtuaalisesti. Käytä hetki aikaa, että pääset somessakin keskusteluyhteyteen. Samalla tulet tutuksi ja markkinoit omaa osaamistasi ja yritystäsi. Vaikka et perustaisi kaikkiin palveluihin yrityksesi sivuja, avaa henkilökohtainen profiili ja käy viikoittain LinkedInissä ja Twitterissä, sillä ne ovat paikkoja, joissa tutustut uusiin ihmisiin ja löydät samoista asioista kiinnostuneita.

Jo viisi tai kymmenen minuuttia päivässä saattaa kasvattaa verkostoasi sadoilla uusilla kontakteilla vuodessa.

Jos sinulla ei kertakaikkiaan ole aikaa, pyydä ammattilaiset tekemään kanssasi suunnitelma, jotta pääset alkuun. Usein kunnollisen tavoitteen, aikataulun ja sisällön myllyttämisen jälkeen arki helpottuu. Suunnitelmalla pääset jokapäiväisestä tuskasta:

Mitä ihmettä minä tänään päivittäisin Facebook-sivullani.

3. Luovu vanhoista toimintatavoista ja rutiineista

Kuulen vastaväitteitä: Kun aika ei riitä edes nykyisten töiden hoitamiseen, niin miten ja millä ajalla minä otan sosiaalisen median haltuun?

Mieti mistä voisit luopua, jotta saisit elämääsi uutta? Meillä on tapana valitella kiirettä, sillä kulttuuriimme kuuluu: Mitä kiireisempi ihminen, sitä tärkeämpi tyyppi. Mistä se kiire kumpuaa? Emme seuraavana päivänä enää muista, että eilenkin räpläsimme kännykkää noin 100 kertaa, avasimme Facebookin noin 14 kertaa ja katsoimme kolme tuntia televisiota. Tämä toistuu päivästä toiseen. Voisitko luopua jostain, vaikka väliaikaisesti, jotta voit mahduttaa päivääsi uusia tapoja?

Palonin Minna Särelä sanoo: Facebook on koukuttava ja nielee helposti kaiken liikenevän ajan.Älä selaa uutisvirtaa koko ajan vaan päätä että teet siitä itsellesi suunnitellun
 rutiinin.

Somessa teet itse itsesi kanssa sovittuja asioita oman aikataulusi mukaan. Vartti aamuisin ja iltapäivällä. 

Käytä sosiaalisen median tekemiseen sellaiset hetket, jolloin et voi juuri muuta tehdä, kuten bussin odottelut, bussimatkat, lasten harrastuksissa päivystykset, tylsät kokoukset. Lyhyet pätkät ovat mainioita tiedonkeruuseen, kuvien pinnaamiseen, todo-listojen tekemiseen, nopeisiin vastauksiin.

Laajenna luopumista somen hiekkalaatikon ulkopuolelle: voisitko delegoida firman toimintoja: kirjanpidon, myyntityön, henkilöstöhallinnon tai kotityöt kuten siivoamisen tai ruoanlaiton.

Keskity siihen, mikä tuottaa parhaiten, toista niin kauan, ettet osaa enää luopua.

4. Harjoittele ja kokeile. Aloita heti!

Minna Patosalmi, Ferroplanin Ei mitään rimpuloita -blogin kirjoittaja: Älä mieti liikaa, älä epäröi, analysoi ja suunnittele. Tee. Ole rohkea ja aloita heti!

Tekemällä oppii parhaiten, eikä mokiakaan kannata pelätä, sillä kuten Tuomas Enbuske Twitter-kirjassa kirjoittaa:

Ihmiset järkyttyisivät, jos tietäisivät miten vähän muut meidän virheitämme miettivät. Älä siis mieti liikaa, twiittaa mitä mieleen tulee.

Jos vielä mietit uskaltaisitko. Kokeile edes. Vaatepuun Soile-Maria Linnemäki sanoo:

Ennakkoluuloista kannattaa päästä eroon. Suurin erehdys on olla kokeilematta uusia juttuja ja somen tarjoamia mahdollisuuksia.

Luovu häpeästä, rohkaisee Digitalist Networkin perustaja Ville Tolvanen:

Moni meistä kaipaa rohkaistumista. Minäkin. Tarvitsen lisää rohkeutta ainakin kerran viikossa. Mutta vuosien panttaamisen jälkeen ajatusteni kahlitseminen kävi minulle mahdottomaksi. Pato murtui mielessäni ja päätin luopua häpeästä - edustaa avoimesti, rakentavasti, villemäisesti ja henkevästi ajatuksiani ja etsiä ajatuksilleni sopivaa seuraa. 

Arman Alizad tekee Twitterissä sosiaalisen harakirin

Mieti niitä asioita, mitä sä et missään tilanteessa kenellekään sanoisi ääneen, ja kirjoita se twiittiin. Yle Puhe 3.3.2014.

Vieläkö epäröit? Julkaise joskus ihan vain huvin vuoksi jotain, joka itseäsi kiinnostaa, kokeile rajojasi, hulluttele! Huomaat, että maailma jatkaa kulkuaan kuten ennenkin, mutta sinä olet rohkaistunut ja saanut itsellesi arvokasta pääomaa ja oppia. Ihmiset ovat ehkä nähneet sinusta aidomman puolen.

 5. Näe itsesi uudella tavalla

Älä koskaan vähättele osaamistasi. Kysy neuvoa ja apua, kun sitä tarvitset. Kun alat toimia uudella tavalla, huomaat, että saat enemmän - annat paljon, mutta saat moninkertaisesti enemmän.

Ole rohkeasti oma itsesi. Sinä olet oman elämäsi paras sinä, myös sosiaalisessa mediassa.

Lataa Menesty somessa.

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024