Löydä itsesi ratkaisukeskeisellä valmennuksella

psyykkinen valmennus valmentaja
Vaaleatukkainen nainen keltaisessa puserossa hymyilee

Löysin valon elämääni pitkän pimeyden jälkeen 

Minä olen tuntenut sen, miltä tuntuu olla täysin hukassa. Olen menettänyt elämänhallintani ja kokenut syvää epäonnistumista. Olin määritellyt itseni ja tavoitteeni lähes yksinomaan yhdestä näkökulmasta. Nyt sitä ei enää ollut. Jos en ole menestyvä viestintäyrittäjä, kuka olen? Epätoivo ja häpeä valtasi mieleni. 

Jäin pitkälle sairaslomalle keväällä 2004 työuupumuksen ja masennuksen vuoksi. En enää nähnyt mahdollisuutta jatkaa oman yritykseni osakkaana ja konsulttina, vaan lopulta sairaslomalla päätin irtisanoutua ja myydä osakkeet. En tiennyt mitä halusin elämältäni, mutta koin syvää epäonnistumista. Miksi olen huono, miksen pärjää kuten muut? Huoli taloudellisesta tilanteesta velkaisen lapsiperheen arjessa oli todellinen. 

Identiteettikriisi kuvaa tilannetta, kun aiempi minäkuvani romahti ja jouduin löytämään itseni uudelleen. Noista kuukausista alkoi loppuelämän kestävä matka itseni todelliseen tuntemiseen. 

Minulle ulkoiset asiat, kuten ammatti, status tai sosiaaliset suhteet olivat identiteettini peruspilareita. Minäkuvan ja omien arvojen rakentaminen näiden varaan on pinnallista ja luo heikon perustan. Ja kun perusta ei ole vahva, muutokset ja vaikeudet tuntuivat ylitsepääsemättömiltä. Vasta pitkästi tämän kokemuksen jälkeen aloin ymmärtää rakentaa elämälleni vahvaa perustaa. Mitä haluan ja mitkä ovat todelliset syyt näille toiveille ja tavoitteille.

Ihmiset osaavat yleensä vastata kysymykseen mitä he haluavat, mutta harvoin siihen, miksi sitä todella haluavat. Osittain tämä johtuu siitä, että he eivät ole selvittäneet itselleen kuka on.

Jos itsetuntemus ja syyt ovat epäselviä, tapahtuu kolme asiaa: 

1 Juoksee väärien asioiden perässä.
2 Pääsee harvoin haluamiinsa tavoitteisiin.
3 Jos saavuttaa tavoitteen, ei löydä merkityksellisyyden tunnetta. 

Olen kokenut nämä kaikki.

Psyykkiset taidot, esimerkiksi itseluottamus, keskittyminen tai motivaatio ovat sellaisia ominaisuuksia joita jokainen meistä tarvitsee arjessaan. Itsekin ajattelin, tuolloin, että muilla on näitä taitoja, minulla ei.

Aiemmin en ymmärtänyt, että näitä taitoja voi harjoitella ja niissä voi kehittyä. Muistan itkeneeni ystäville ja valmentajille: kun minulla on niin huono itsetunto, en onnistu. Toisin kuin oillakin ihailemillani henkilöillä tuntuu kaikki onnistuvan ja heillä uskoa omiin kykyihin riittää. Onneksi ymmärsin hakeutua ammattilaisten avun piiriin ja löysin ratkaisukeskeisiä menetelmiä käyttävän terapeutin. 

Kun pääsin ajatuksissani kirkastamaan oman elämäni arvoja ja pohtimaan unelmia, tajusin, että minähän voin kehittyä ja onnistuminen ja valoisa tulevaisuus on minulle mahdollinen. Siitä lähtien olen opiskellut, käynyt ratkaisukeskeisessä terapiassa ja valmennuksissa ja luonut vahvempaa, arvopohjaista perustaa elämälleni. 

Jokainen menestystarina on kasvutarina joka alkaa itsetuntemuksesta. Itsensä tunteminen auttaa rakentamaan vahvan perustan, joka kautta ihminen pystyy ratkaisukeskeisen psyykkisten työkalujen avulla pääsemään haluamaansa tavoitteeseen. Kasvu alkaa oivalluksesta ja siinä tarvitaan valmentajaa avuksi.

Ratkaisukeskeinen psyykkinen valmennus

Ratkaisukeskeinen psyykkinen valmennus on menetelmä, joka yhdistää ratkaisukeskeisen lähestymistavan ja psyykkisen valmennuksen. Se keskittyy henkilön psyykkisiin voimavaroihin ja mahdollisuuksiin, jotka auttavat häntä saavuttamaan haluamansa tavoitteen. 

Ratkaisukeskeinen psyykkinen valmennus perustuu ajatukseen, että ihmisillä on jo olemassa olevia voimavaroja ja taitoja, joiden avulla he voivat selvitä haasteistaan ja saavuttaa tavoitteitaan. Valmentajan tehtävänä on auttaa henkilöä tunnistamaan nämä voimavarat ja hyödyntämään niitä tavoitteiden saavuttamisessa.

Valmennuksessa käytetään ratkaisukeskeisiä menetelmiä, kuten avointen kysymysten esittämistä, tavoitteiden asettamista ja voimavarojen vahvistamista. Lisäksi valmentaja voi hyödyntää erilaisia psykologisia menetelmiä, kuten kognitiivista käyttäytymisterapiaa, mindfulnessia ja rentoutumisharjoituksia, joiden avulla henkilö voi kehittää psyykkisiä taitojaan ja hallita paremmin stressiä ja muita haasteita.

Ratkaisukeskeinen psyykkinen valmennus sopii monenlaisiin tilanteisiin, kuten uran tai opiskelun haasteisiin, henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen tukemiseen, ihmissuhdeongelmien ratkaisuun tai stressinhallintaan. Se auttaa henkilöä kehittämään itsetuntemustaan, luottamusta itseensä ja omiin kykyihinsä sekä löytämään uusia ratkaisuja haasteisiin ja tavoitteisiin.

Oma tarinani osoittaa, että henkinen kasvu ja psyykkinen mielenhallinta mahdollistaa hyvän elämän, onnistumiset, menestyksen.

Jos kiinnostuit, varaa aika vartin etäkahveihin ja tule juttelemaan. 

Kyllä, tulen etäkahveille!

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024