Kävelystä ja kirjallisuudesta mielenvahvuutta

henkinen valmennus psyykkinen valmennus valmennus
Kasa kirjoja

Kokosin parhaat omat keinoni miten henkinen vahvuuteni ja psykologinen joustavuuteni ovat kasvaneet, osittain jopa tiedostamattani. Kun pääsin alkuun, janosin yhä lisää. Isoimpia oivalluksiani oli, että mielentaitoja voi kehittää. Sekään ei ole itsestäänselvää, jos on syvän masennuksen vallassa. 

Reflektoin tässä omaa polkuani kohti aidompaa läsnäoloa niin kokemusten kuin kirjallisuuden kautta. Ensin tiivistys kaikesta. 

  • Meditaatio on auttanut läsnäoloon ja ajattelun rauhoittamiseen.
  • Jooga on auttanut keholliseen ja henkiseen tasapainoon.
  • Pitkät kävelyt ovat auttaneet tyhjentämään mielen ja saamaan uusia ideoita.
  • Läheisten ihmisten tuki on ollut tärkeää.
  • Kirjallisuus on inspiroinut ja antanut hänelle uusia työkaluja mielen vahvistamiseen.

Lukusuositukset

Miksei kukaan ole kertonut tätä minulle aiemmin - Julie Smith
Lyhyt matka perille - Kati Reijonen
Luo itsesi uudelleen - Joe Dispenza
Riippumatta siitä, miten kaikki on, kaikki on hyvin - Saku Tuominen
Luopumisen kauneus - Marika Rosenborg

Meditaatiolla läsnäoloa ja pään tyhjennystä

Kun kokeilin meditaatiota ensimmäisen kerran, kuvittelin että pää pitää aina tyhjentää ja olen epäonnistunut, jos ajatus harhailee. Onneksi löysin kundaliinijoogan ja matrat, koska ammattitaitoisen joogaopettajan tunnilla ymmärsin mistä on kyse. Olen ymmärtänyt, että huomion kiinnittäminen hengitykseen auttaa, jos alkaa tuntua jännittävältä. Miten yksinkertainen keino sekin.

Olen itse toki saanut apua myös terapeuteilta, elämäntaidon valmentajilta, psykologeilta ja muilta ammattilaisilta. Ratkaisukeskeiset menetelmät ovat auttaneet minua parhaiten ymmärtämään itseäni ja löytämään voimavaroja. Se on syy, miksi itse uskon vahvasti ratkaisukeskeiseen psyykkiseen valmennukseen ja opiskelen sitä.

Osallistuin koronavuonna ystäväni, työyhteisövalmentaja Sari Hämäläisen vetämään toimiva arki Facebook LIVE -meditaatioon. 10-20 minuutin meditaatio 365 päivää putkeen eli kokonainen vuosi. En joka päivä ollut läsnä, mutta aika monta kertaa. Tällainen ohjattu putki kyllä muuttaa omaa ajattelua väkisin. Se oli myös Sarille valtava ponnistus. Kiitos Sari! 

Koronan aikaan aloitin myös pitkät kävelylenkit, sillä jouduin muiden terveyssyiden takia luopumaan juoksemisesta. Kävelen päivittäin ja sitä myöden vuosittain Saariselälle, meikäläisen askelpituudella ja noin 10000 päivittäisellä askeleella se tarkoittaa 1200 kilometriä vuodessa. Vasta jälkikäteen olen tajunnut miten mieli tyhjenee ja uutta syntyy samalla kun laittaa tossua tossun eteen ja etenee luonnossa, kaduilla ja matkoilla. Aamun työmatkasta kotiovelta kotiovelle on tullut päivittäinen rutiini. Siirtymäriitti aamun heräilystä työmoodiin.

Lukusuosituksia mielentaitoihin

Tässä muutamia kirjoja, joista olen eniten inspiroitunut

Miksei kukaan ole kertonut tätä minulle aiemmin - Julie Smith

Kansainvälinen bestseller - mielen taitojen työkalupakki.Psykologi Julie Smith esittelee parhaimmat ja toimivimmat keinot käsitellä arjessa mieltä kuormittavia hankalia tilanteita. Hän opastaa konkreettisin harjoituksin muun muassa stressin, itsekritiikin ja alakulon käsittelyä. Tykkäsin kirjasta ja konkretiasta tosi paljon. Äänikirjana kuunneltuna ideat oli jotenkin helppoa sujauttaa omaan arkeen. 

Lyhyt matka perille - Kati Reijonen

Lyhyt matka perille on yhden naisen kertomus etsinnästä, joka johti heräämiseen elämänmittaisesta unesta. Avioeron ja työpaikan menetyksen keskellä Katin oli tutustuttava itseensä uudestaan ja opittava katsomaan elämäänsä uudesta näkökulmasta. Ostin kirjan avioeron masentamalle ystävälleni, mutta sain siitä myös itse. Tässä on vahva tunne, tunsin valtavasti sympatiaa, mutta suurin oivallus oli voima: Jos niin haluan, en ole olosuhteiden uhri. Valinta ei ole helppo, sillä uhriutuminen veisi vähemmän energiaa. Kati Reijonen on muutenkin valtavan inspiroiva ihminen. Uusin kirjansa tulee käsittelemään ikäismiä ja hänen bloginsa on täynnä kirkkaita, ajateltuja ja puhuttelevia tekstejä. Lue Kati Reijonen.

Luo itsesi uudelleen - Joe Dispenza

Joe Dispenza tuo esille energisoivia näkökulmia todellisuudesta ja tarjoaa lukijalle työkalut, joiden avulla voi tehdä elämäänsä myönteisiä muutoksia. Kirja tarjoaa oppaan pysyvään sisäiseen muutokseen. Houkuttelevasti kirjoitettu opas kohti uutta elämää. Sisältää neurotieteellistä kieltä, häiritsevässäkin muodossa. Silti, suosittelen! 

Riippumatta siitä, miten kaikki on, kaikki on hyvin - Saku Tuominen

Ihmisille tapahtuu koko ajan, hyvää ja huonoa. Monesti maailma tuntuu epäoikeudenmukaiselta ja haasteet kohtuuttomilta. Miten tämän keskellä kykenee säilyttämään mielenrauhan ja jopa kukoistamaan? Kirja on yksinkertainen ja positiivinen teos, josta on apua elämän monimutkaisimmissa ja vaikeimmissa hetkissä. Se auttaa säilyttämään innostuneen, avoimen ja luovan mielen silloinkin, kun kaikki tuntuu vaikealta. Kirja sopii yhtä hyvin yksityiselämään kuin yritysmaailmaankin, ihmissuhteisiin ja bisneskriiseihin. Saku Tuomisen kaikki kirjat ovat kaikki kiinnostavia, niin myös tämä. Ohut kirja houkuttaa tarttumaan paksun eepoksen sijaan. Luin ihan perinteisen kirjan. Suositus Tuomisen kirjoille, myös Juu ei ja Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta saavat minut hymyilemään. PS. Fanikuva minusta ja Saku Tuomisesta Gaia Networkin johtajuusseminaarista, joka minulla oli ilo juontaa. 

Luopumisen kauneus - Marika Rosenborg

Suuri osa elämääni oli perustunut menneen märehtimiselle tai tulevaisuuden murehtimiselle, sanoo Marika Rosenborg. Kirjassa annetaan työkaluja siihen, miten tunteiden kohtaaminen on tietoista harjoittelua. Tietoisen läsnäolon harjoitus sisältää seuraavat vaiheet Rosenborgin mukaan: Varmistelusta luopuminen, hyväksynnän taito, itsemyötätunto, kiitollisuus, elämän tarkoituksen kirkastaminen ja taito rakastaa. Rosenborgin opastuksessa pyrin hellittämään yliajattelusta ja teen tilaa tunteille. Kaunis ja lohdullinen kirja, jota en olisi löytänyt ilman mainion kirjaston tädin, Anja Kähösen suosittelua. Kiitos Anja. 

Tule juttelemaan. Varaa vartin etäkahvit. Voidaan puhua valmennuksesta, meditaatiosta tai kirjoista. 

VARAA MAKSUTON KAHVIHETKI

 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024