Etätöissä Teneriffalla 

digimarkkinointi esiintyminen henkilöbrändi valmennus
 

Toteutin marraskuussa 2021 pari pitkän ajan unelmaa. Muutama vuosi sitten, siis ennen koronaa haaveilin talviaikaan työnteosta paikassa, missä on aurinkoa ja lämpöä. Minut tuntevat tietävät miten rakastan lämpöä ja palelen villasukkiin ja toppatakkiin verhoutuneenakin talvisin niin sisällä kuin ulkona. Hrrrr.

Toinen unelmani seuraavan kirjan kirjoittamisesta alkoi hahmottua, kun hoksasin Kirjoitusklubin kurssin, Kirjoita kirja 50 päivässä. Jos tekisin töitä kirjan parissa, se olisi valmis jouluksi. Ohoh! Aikamoinen lupaus. Kurssi alkaisi 1.11. Tässä olisi tilaisuuteni, sillä kaipasin kirjoitusrauhaa, irtiottoa rutiineista ja valoa. Ja kurssin alku oli juuri ankeimmaksi kokemani kuukauden, marraskuun alku.

Eikun tuumasta toimeen ja unelmat todeksi. 

Ennen matkaa piti kerätä matkarahat. Ryhdyin myymään omaa osaamistani verkossa ja Totuus henkilöbrändistä-valmennuksen myynti mahdollisti irtioton. Kiitos osallistujille!

Mutta takaisin alkuun. Aloin tutkia vaihtoehtoja. Rajasin alueen Eurooppaan, sillä EU-alueella saa käyttää vapaasti mobiilinettia. Kuin Suomessa olisi.  Vajaan kuukauden oleskelusta ei koidu suurempia vakuutuksiin tai verotukseen liittyviä kysymyksiä. 

Mikäli olet kiinnostunut pidemmästä oleskelusta ja olet työsuhteessa, toisin kuin minä yrittäjänä, asia kannattaa tutkia yhdessä työnantajan kanssa perusteellisesti. 

Etätyö ulkomaille. Varaudu näihin asioihin.

Ykköstoiveita minulle olivat lämpö, valo ja kohtuullinen lentoaika. Vaikka Italia, Ranska, Espanjan manner ja Kreikka ovatkin lempikohteita lomilta, niin marraskuinen Portugal ja Lissabon 2019 paljasti, että mantereella voi olla kylmää ja sateista. 

Miten olisi Teneriffa? En ole koskaan käynyt turistisaarella ja ennakkoluulojakin oli, mutta kun ryhdyin tutkimaan tarjontaa, aloin lämmetä.  Teneriffalta löytyi paljon Airbnb-asuntoja ja monissa kohteissa mainittiin hyvä nettiyhteys valokuitu/wifi, työpöytä ja palveluita diginomadeille. Olen käyttänyt Airbnb:ta vuodesta 2013 Soulista Berliiniin ja Washingtoniin ja kokenut sen toimivaksi. 

Teneriffaa kutsutaan ikuisen kevään saareksi. Lämpötila läpi vuoden sellainen mukava 24 astetta. 

Aloitin kirjoituskurssin ja ryhdyin pakkaamaan, vähän jännitti millaista siellä sitten olisi. Lähdin matkaan ihan omassa seurassani. Pakkasin varmuuden vuoksi toppatakin, villapaitoja, villasukat ja farkut, kun varoiteltiin, että illalla ja vuorilla voi olla viileää. Aivan turhaan. Sortseissa ja t-paidassa pärjäsi aamusta iltamyöhään.

Ensimmäinen havainto: lämpö. Sitten: asunto toimi, wifi toimi, allas oli ovelta 7 askeleen päässä. Yllättävän rauhallista, jopa idyllistä. 

Arki Teneriffalla töissä ei kuitenkaan ole niin kauhean erilaista kuin Suomessa. Aamulenkin saa tehdä valossa, pulahdus altaaseen, aamiainen ja töitä. Lounas ja jos inspis on hukassa, pulahdus altaassa selvittämässä ajatuksia. Loppupäivä töitä ja illalla pitkä lenkki rantakadulla, rannalla ja vuorilla. Olen vetänyt Teneriffan konttorilta webinaareja ja työskennellyt samalla tavalla kuin kotoa työhuoneelta. En ole tarvinnut lisävaloja kuten Suomessa. Kattila toimii läppärin alustana, jos haluan nostaa kameran silmien tasolle. Olen kuvannut selfietikulla mainosvideoita hyvin vapaalla kädellä Atlantin rannalla. 

Minut yllätti diginomadien ja läppärikansan määrä. Omassa Airbnb-asuntohotellissa oli useita kymmeniä kaltaisiani, meidät erotti vain ikä ja sukupuoli, sillä valtaosa oli kolme-nelikymppisiä miehiä. Altaalla lojuimme sulassa sovussa läppärit sylissä, kuulokkeet korvilla. 

Tässä pari vinkkiä jos joku haluaa kokeilla yhteisasumista ja yhteisiä työtiloja Teneriffalla: Amarillo. Ystäväni Jenni oli sattumalta Amarillossa samaan aikaan kuin minä Los Christianoksessa.  Tottakai tavattiin ja vaihdettiin kokemuksia. 

 

Muita coliving/coworking-paikkoja löytyy vaikka kuinka.

Sattumoisin 23.11.2021 järjestettiin Gran Canarialla, Teneriffalla ja etänä Euroopan suurin etätyökonferenssi Repeople. Harmi, etten ehtinyt mukaan.

Kanarian saarilla halutaan panostaa nuorempiin, saada työntekijöitä viihtymään ja houkutella uutta porukkaa lomalaisten ja eläkeläisten joukkoon. Tietämättäni olin taas trendien aallonharjalla, en olisi uskonut, että se tapahtuu Teneriffalla. Ihanaa, että mielikuvat romuttuvat, sillä saarella on paljon tekemistä, luontoretkiä, mahdollisuuksia niin paljon enempään. 

Ilo irti Teneriffasta

Altaaseen pulahdukset ja pitkät kävelyretket olivat osa arkea, retki naapurisaarelle, vihreälle ja vuoristoiselle Gomeralle oli suuri elämys. Kävin myös Teidellä, Espanjan korkeimmalla tulivuorella sekä valloitin hotellini takana olevan luonnonsuojelualueen vuoren. Testasin tietty ravintoloita, maistelin Sangriaa ja kanarian pottuja sekä tuoretta Atlantin kalaa.

Iltaisin seurasin lempiohjelmiani Elisa Viihteestä, Tanssii tähtien kanssa, Vain elämää, Uutiset ja muut näkyvät mainiosti myös Teneriffalla. 

Ensimmäistä kertaa elämässäni jätin paperikirjat matkasta ja latasin BookBeatin tablettiin. Toimii ja säästää tilaa ja kiloja matkalaukusta. HS Digi, Netflix ja Radio Helsinki – kuin kotona olisi. Whatsappi lauloi vielä enemmän kuin kotona.

Niin, se kirjan kirjoittaminen? Hyvä, että kysyit. Olen luonut rungon, hahmotellut käsikirjoitusta ja alustavaa sisällysluetteloa ja seuraavaksi lähestyn kustantajia ja haastateltavia. Eli kirja on edistynyt, mutta jouluksi 2021 se ei valmistu. Kirjan kirjoittaminen on niin monitahoinen ja särmikäs prosessi, etten itsekään uskonut tuohon lupaukseen. 

Tämä matka sytytti kipinän, jota on vaikea saada sammumaan. Ensi kerralla kokoan ympärilleni porukan, sillä yhdessä muiden kanssa on vaan niin paljon kivempaa. 

Jos työ ja työnantaja sen mahdollistaa, sinäkin voit etätyöskennellä muuallakin kuin kotona tai Suomessa.

Linkedin verkostooni kuuluva Samuli Salonen työskentelee juuri nyt puoli vuotta Mauritiuksella. Tässä Samulin ajatuksia ja hyvää tietoa, jos mielit työntekijänä pidemmälle, Euroopan ulkopuolelle. Etätyö ulkomailla.

5 vinkkiä oman kokemukseni perusteella

  1. Usko itseesi ja kykyysi selvitä, sillä sinä selviät

  2. Ota etukäteen selvää eri vaihtoehdoista

  3. Kokeile ensin vaikka lyhyemmällä piipahduksella

  4. Rutiineista irrottautuminen, valo ja lämpö, antavat energiaa 

  5. Unelmien toteuttaminen antaa itsevarmuutta ja luo uskoa tulevaan


Etä- ja hybridityö ovat täällä. Miten sinä aiot ottaa niistä itsellesi parhaan irti? Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan marraskuussa 2022, ota yhteyttä!

PS. Irtiotto puolisosta pitkässä parisuhteessa tekee myös terää. Ikävä ja kaipaus olivat ehtineet jo unohtua. Oli mukava tulla kotiin. 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Salla Ikävalkon kokemuksia harjoittelusta

May 26, 2023

Vahvuuksien kautta

May 24, 2023

Miten psyykkinen valmennus eroaa terapiasta?

May 17, 2023