Arvostava menetelmä

henkilöbrändi valmennus
peukku vihreiden kasvien keskellä.

Arvostavan menetelmän avulla voi saavuttaa ihmeitä. Jos ei ihmeitä, ainakin teet asioita hyvällä energialla. Luo itsellesi omannäköinen ja merkityksellinen tulevaisuus rakentamalla hyvän päälle.

Arvostavassa menetelmässä, AI [Appreciative Inquiry] kuvittelun voima saadaan kanavoitua positiiviseksi energiaksi. Kun ensin saadaan esille se, mikä on toimivaa, sen päälle on hyvä rakentaa lisää.

Usein toimimme ongelmalähtöisesti. Kun haluamme parantaa suorituskykyä, oletamme, että kysymys kuuluu: Mikä on ongelma, mikä ei toimi? Vastauksen etsiminen vie energian, motivaation ja innostuksen ja ajatukset pyörivät ongelmassa. Useimmiten äänekkäät, besserwisserit ja negatiiviset jyräävät ja vievät ilmatilan. Olet varmasti ollut tällaisessa kokouksessa. Jälkikäteen ollaan turhautuneita. Miten tässä taas näin kävi? Asiat eivät etene, eikä muutosta tapahdu.

Sen sijaan, kun kohtaamiset, koulutukset ja tilaisuudet aloitetaan hyvällä energialla, se tuottaa lisää hyvää energiaa, mahdollistaa dialogin ja tarinat, tuottaa tietoisia hyviä käytäntöjä ja vie kohti unelmia. Tutustu menetelmään videolla (kesto 4:37).

 

Olen käyttänyt arvostavaa menetelmää opiskelijoille ja asiakkaille henkilöbrändi-, digiosaaja- tai sisällöntuotannon koulutusten ja työpajojen fasilitoinneissa, positiivisen energian luomisessa. Kuvittelun voimalla myös organisaatiotasolla esimerkiksi brändin kirkastamiseen tulee voimaa ja innostusta.

Ja niin koulutuspalautteisiin tupsahtaa täysin uudenlaisia kommentteja.

Koulutuksen alussa esitetyt kysymykset menevät suoraan sieluun ja ovat korkealla prioriteetilla. Tämä digimarkkinoinnin koulutus eroaa täysin muista vastaavista.

Olipa energisoiva päivä ja jotenkin helppoa olla mukana. Miten tämän muutoksen saisi vietyä omalle työpaikalle?  

Kun aloitetaan siitä mikä on hyvää tai parasta, löydetään vahvuuksia. Monien tutkimusten mukaan omien vahvuuksien hyödyntäminen elämässä lisää itsetuntoa, hyvinvointia ja motivaatiota. Vahvuuksien kautta uskallat herätellä unelmia, luotat niihin ja oman osaamisesi markkinointi on helpompaa ja innostavampaa.

Kysymykset

  1. Mikä on nyt parasta elämässäsi, mihin olet tyytyväinen? 
  2. Tähtihetkesi elämässä. Miksi se on jäänyt mieleen? 
  3. Jos saisit kolme toivetta, mitkä ne ovat? 
  4. Mitä olet valmis tekemään, jotta toiveet toteutuvat? 

Menetelmä on vastustamattoman myönteinen, tutkimusperustainen ja improvisoitavissa. 

Oi Vanhis miten me sua rakastetaan

Olen ensi kerran kokeillut kuvittelun myönteistä voimaa yhdessä Hyvä kasvaa Järvenpäässä asukasliikkeessä 2015, Kuvittele Vanhankylänniemi -työpajapäivässä yhdessä Järvenpään kaupungin ja alueen toimijoiden kanssa. Fasilitoinnin hoiti tuolloin ulkopuolinen asiantuntija. Otsikon kaltaisia rakkaudentunnuksia saatiin yhden päivän aikana kymmeniä.

Sittemmin olen itse fasilitoinut oman asuinalueeni asukastilaisuuden ja sen jälkeen lähes kaikki koulutukseni ovat saaneet sisältöjä ja koulutettavat positiivista energiaa arvostavasta haastattelusta.

Arvostava haastattelu on improvisoitavissa ja muokattavissa erilaisiin koulutuksiin ja työpajoihin.

Palan halusta kuulla mikä on parasta sinun elämässäsi tai mikä on tähtihetkesi? Soita 045 6709562 tai sähköpostita: [email protected].

AI, Appreciative Inquiry [tässä AI ei ole Artificial Intelligence] käännetään yleensä termillä arvostava haastattelu, ja se on organisaatioiden analysointiin luotu menetelmä ja lähestymistapa, mutta sitä voi käyttää henkilökohtaisen oppimisen tukena ja vahvuuksien päälle kannustavaan kehittymiseen. Vahvuuksien tunnistaminen ja harjoittaminen on elintärkeää oppimisen kaikissa vaiheissa, kaikenikäisille opiskelijoille. Arvostava menetelmä hyödyttää suuresti kaikkia elämän taitekohdissa olevia ihmisiä. Organisaatio, joka osaa yhdistää ihmisen unelmat osaksi yhteistä unelmaa, voi tehdä ihmeitä. 

Yksi edelläkävijöistä menetelmän hyödyntäjänä on  Imagine Chicago.

 Katso Arvostava menetelmä videolta

 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024