Mikael Pentikäinen johtaa esimerkillä somessa

henkilöbrändi henkilökuva sosiaalinen media
Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

Onko sillä merkitystä miten johtaja näkyy ja mitä tekee sosiaalisessa mediassa? Vaikuttaako vahva johtajan henkilöbrändi ja aktiivisuus organisaatioon ja työntekijöihin, sidosryhmiin tai asiakkaisiin? Miten mitataan onnistumista?

Näihin kysymyksiin etsin vastauksia haastattelemalla sosiaalisessa mediassa aktiivisia suomalaisia yritysjohtajia.

Tervetuloa Mikael Pentikäinen. Pentikäinen on ollut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja keväästä 2016 alkaen. Hänellä on reilun 22 000 seuraajan joukko Twitterissä ja se on kerätty reilulla 5700 twiitillä. Määrä on huomattavan suuri suomalaisten johtajien joukossa.

Suuri määrä on historian tulos, kuten Pentikäinen itse asian ilmaisee. Jo Helsingin Sanomien päätoimittajana hän käytti Twitteriä aktiivisesti lehden uutiskanavana.

Olipa kyseessä tekninen häiriö, uutisjuttu tai nimitys, jaoin tietoa Twitterissä. Seuraajien määrä lähti kasvuun ja kasvaa yhä.

Pidätkö itse itseäsi aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä?

Kyllä. Käytän pääasiassa Twitteriä ja Facebookia. Vaikka Twitter ei ole kauhean vahva jäsenkunnan keskuudessa, siellä ovat muut järjestöt, järjestöjen vaikuttajat, poliitikot ja media. Yrittäjistä Twitterissä ovat edelläkävijät ja sellaiset yrittäjät jotka ovat vaikuttajia omassa ympäristössään, mutta Facebookilla on tärkeä rooli koko jäsenkunnan keskuudessa.

Onko sosiaalisesta mediasta sinulle hyötyä?

Ehdottomasti on. Se on pääomaa joka kulkee mukana.

Mikael Pentikäinen jakaa johtajuuden somessa kolmeen tehtävään

  1. Oma esimerkki. Näytän että sosiaalinen media on tärkeä, olen itse kiinnostunut ja seuraan keskustelua, ihmisiä ja asioita.
  2. Varmistan, että resurssit ovat riittävät.
  3. Huolehdin, että koulutusta on riittävästi.

Olen itse aktiivinen ja jaan.  Jos näen sellaisia juttuja että pitäisi porukalla osallistua, laitan whatsappilla viestiä, että nyt kannattaisi osallistua tuohon keskusteluun. Kohtalaisen hyvin jo osaamme mobilisoida omaa porukkaa.

Tavoitteena on saada yrittäjäjärjestön työntekijöistä ja luottamushenkilöistä yrittäjyyden ja yrittämisen lähettiläitä somessa.

Meillä on noin 160 työntekijää, joista 60 täällä keskustoimistossa ja 100 alueilla. Aktiivisia somessa ovat lähes kaikki. Kuten muissakin yrityksissä, osa enemmän, osa vähemmän.

Yritämme kannustaa jakamaan ja siihen käytämme apuna Smarp-sovellusta. Sen avulla on helppo jakaa kiinnostavia asioita ja seurata omaa tekemistään. Smarpissa saa pisteitä jakamalla julkaisuja omilla some-kanavillaan. Mitä aktiivisempi, sitä parempi pistesaldo ja nousu listalla ylöspäin.

Luottamushenkilöitä on nelisen tuhatta. Jos heistä saisi edes puolet mukaan.

Miten mittaatte onnistumista?

Sosiaalisen median työkaluilla toki aktiivisesti seurataan ja mitataan että homma toimii. Loppupelissä tärkein mittari on miten jäsenmäärä kehittyy.

Huono uutinen on, että yrittäjien jäsenmäärä on viime vuosina laskenut.

Tuhannen dollarin kysymys on miten lasku käännetään kasvuun.Siinä näen sosiaalisella medialla ison merkityksen.

Jäseneksi houkutteluun liittyi aiemmin ulkoistettu puhelinmyyjä. Muistan oman yrittäjätaipaleeni alusta, kun sain ensimmäisiä puheluita jäsenhankkijalta ja lopulta taivuin. 10 vuotta sitten kylmäsoittelu toimi, mutta niiden aika on ohi.

Jäsenhankinta oli aiemmin ulkoistettu eikä ole ajateltu, että se kuuluu kaikkien tehtäväksi, sanoo Pentikäinen.

Hyvä uutinen on, että uudenlaisella sosiaalisen median markkinoinnilla tavoitetaan mahdolliset uudet jäsenet. Digitaalisella aikakaudella työntekijöistä on tullut oman työnsä ja organisaationsa parhaita lähettiläitä ja myyjiä. Pentikäisen omalla esimerkillä, aktiivisten työntekijöiden ja vaikuttavien luottamushenkilöiden yrittäjien keskusteluun saadaan kasvot ja henkilökohtaista näkemystä, koska sosiaalisessa mediassa ihminen kiinnostaa ihmistä.

Mikael Pentikäiselle twiittien tai muun sisällön tuottaminen on luontevaa, sillä työhistoria ja koulutus toimittajana antavat keskimääräistä parempia valmiuksia. Hänen johtajan henkilöbrändinsä on luonnollisesti kasvanut Helsingin Sanomien päätoimittajuuden ja nyt Yrittäjäjärjestön johdossa. 

Miten kannustat muitakin johtajia sosiaaliseen mediaan?

Jokaisen kannattaa miettiä omista lähtökohdista käsin, miksi mennä someen. Julkisessa tehtävässä pitää miettiä sisältö oman tehtävän kautta.
Pentikäiselle se tarkoittaa twiittaamista asioista, jotka tukevat yrittäjäjärjestön tavoitteita.

 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024