Verkkokurssin hinnoittelu

henkilöbrändi sisältömarkkinointi valmennus verkkokurssi
Nainen kukkamekossa keltainen kahvikuppi kädessä.

Kiinnostaako sinua muotoilla osaamisesi verkkokurssille niin, että se auttaa muitakin? Ja tienata samalla rahaa? Salainen unelmasi on hinnoitella palvelutuotteesi niin, että voit ansaita rahaa verkosta ja elää unelmaelämääsi. 

Puhun tässä tekstissä nyt palveluyrittäjän verkkokurssin hinnoittelusta, en kuluttajatuotteiden verkkokaupasta. Palveluita myyvä yrittäjä voi olla mitä tahansa valmennusta tai coachausta myyvä asiantuntija, personal trainer, juristi, digimarkkinoija, palvelumuotoilija, sisustussuunnittelija, puutarhasuunnittelija. You name it. Tästä kaupasta postitetaan tuotteita sähköpostiin ja tuote on pääsy verkkokurssillesi. 

Mietit varmaan, että paljonko voit pyytää verkkokurssistasi? Miten hinnoittelet sen oikein? 

1. Älä myy liian halvalla

Hinta kertoo laadusta. Jos myyt liian halvalla, viestisi on: olet huono!

Älä lähde hintakilpailuun, mieti ennemmin asiakkaan saamaa lisäarvoa ja brändisi erottuvuutta. Jos hinnoittelet itsesi alle kustannustason, et pysty toteuttamaan unelmaasi, saatikka maksamaan laskujasi. Suuri osa verkkokurssiyrittäjistä aloittaa alihinnoittelemalla tuotteensa. Ja homma loppuu lyhyeen. Ensimmäiset kokeilut harvoin onnistuvat - eikä myynti päätä huimaa. Lue myös Opi myymään osaamistasi verkossa. 

Hinnan merkityksen vähentäminen ostopäätöksessä on ostokokemuksen ja asiakaspalvelun ytimessä.  Jopa 86% kuluttajista sanoo olevansa valmis maksamaan hieman enemmän jos saa huippulaatuista palvelua. Tai räätälöidyn oloisen tuotteen. Tai henkilökohtaisen tervehdyksen. Mieleenpainuvan kokemuksen.

2. Laske kustannukset ja unohda ne 

Teetkö tarjouksia tuntihinnalla? Hinnoittelet itsesi tuntiperustaisesti? Olet todennäköisesti juuri siksi perustamassa verkkokurssia, sillä olet tajunnut, että et riitä joka paikkaan. Tuntihintasi kerrottuna verkkokurssin kestolla ei ole hinnoitteluperuste. Ei myöskään kustannusperuste. 

Laske mikä on kustannuksesi kurssista? Tarvitset tiedon omasta kustannuksesta, sitten voit unohtaa sen ja laskea esimerkkejä asiakkaalle tuottamastasi arvosta tai hyödystä. 

“Pricing is branding.”
― Richie Norton

3. Tuotteisto - varsinainen tuote vai sisäänheitto? 

Verkkokurssien hinnoittelussa kannattaa erottaa päätuotteet ja ns sisäänheittotuotteet. Jos huomaat, että kilpailijasi tarjoaa kurssia todella halvalla hinnalla, et kuitenkaan voi olla täysin varma onko se hänen päätuotteensa vai sellainen, jolla hän kerää esimerkiksi sähköpostilistaa. Listalle myydään sitten sitä varsinaista tuotetta. 

Tuotteisto koostuu useasta eri hintaisesta ja laajuisesta tuotteesta, jotka tukevat toisiaan. Eri hinnat - edullinen sisäänheittona, verkkokurssi keskihintainen ja premium, sisältää henkilökohtaista konsultointia arvokkain. Lisäksi jäsentuotteet, jossa sitoudutaan esimerkiksi vuodeksi kerrallaan hinnoitellaan omalla logiikallaan.

4. Vaikea vertailtavuus hinnoittelussa - vaikea on oikea!

Kilpailijakartoitus on toki hyvä, mutta se ei tuo sinulle kuitenkaan varmuutta miten hinnoittelet oman tuotteesi. Jos luot verkkokurssin, jonka sisältö on uniikki, vältyt suoralta hintavertailulta. 

5. Dollarisoi asiakkaan hyöty

Ymmärrä, mikä on asiakkaan ongelma ja miten sen ratkaiset eli mitä hyötyä asiakkaalle saat aikaiseksi.  

Laske tuottamasi hyöty rahaksi. Tätä kutsutaan dollarisoinniksi. Mitä paremmin pystyt kertomaan miten paljon asiakas säästää tai lakkaa menettämästä rahaa, sen parempi. Luot vertailupohjaa, toiset kutsuvat sitä hinta-ankkuriksi. Asiakas vertaa tuotettasi asettamaasi hinta-ankkuriin ja on valmiimpi maksamaan pyytämäsi hinnan saamastaan lisäarvosta. 

 Hinnoittelun vaiheet

1. Oma päänsisäinen pohdinta

Miten itse arvostat itseäsi, millaisen arvon tuotat asiakkaalle, miten teet itse päätöksiä. Mikä on sinusta halpaa tai kallista? Omat ajatuksesi heijastuvat myös palvelusi myynnissä. Millainen on brändisi ennen verkkokurssia. Oletko brändi vai tuote? Teetkö tarjouksia kilpailulla alalla, jossa hinta ratkaisee? 

2. Kartoitus

Mitä muut pyytävät - onko vastaavaa, vai oletko kehittänyt palvelun, jolla ei ole suoraa kilpailijaa.

  • Mikä olisi halvin hinta - millä hinnalla katat omat kustannukset? Tämä on hinnan alaraja.
  • Millä hinnalla kilpailija myy? (jos vertailu on mahdollista)? tämä on hinnan yläraja, jos et erotu.

Jos palvelutuotteesi ei erotu, kilpailija määrää hintasi. 

  • Jos pystyt osoittamaan arvoa tai hyötyä, hintasi yläraja voi olla huomattavasti kilpailijaa korkeampi. 

3. Korota hintaa säännöllisesti

Kustannukset nousevat, näkyvätkö hinnoissasi? Mikä on kate? Yrittäjän tehtävä ei kuitenkaan ole liikevaihdon, vaan katteen kasvattaminen. 

4. Puolusta hintaasi

Kerro mistä se koostuu ja miten muodostuu. Mitä arvoa tuotteellasi on. Älä lähde alennusmyyntiin.

Karkeita esimerkkejä hinnoitteluun ja kurssien sisältöjen laajuuteen. 

39-59 euroa

Minikurssi esimerkiksi 3 videota Aloitus - (aktivointi, varsinainen oppimismateriaali, yhteenveto) ja lopetus
Kurssin pituudella ei ole väliä, kunhan toimittaa lupauksen.

59-99 euroa

Varsinainen tuote -2-4 viikkoa. Jokaisella viikolla esimerkiksi 3 videota ja 3 asiaa.
Aloitus - motivointi, inspiroiminen, kokonaiskuva ja tsemppaus. 
Varsinaiset oppimissisällöt ja työkirja.

179-799 euroa tai yli 1000 euroa

Rakenne on sama, mukana extroja, bonuksia, henkilökohtaista konsultointia. Kesto 5-10 viikkoa. Viikottaiset kyselytunnit, tsemppiviestit ja muuta yhteisöllistä oppimista vertaisryhmässä.

Yli 1000 euron verkkokurssit: räätälöidyt konsultoinnit ja hintavammat palvelut erikseen hinnoiteltuina.  

Erikseen hinnoitellaan myös vuosijäsenyyteen perustuvat kurssit. Maksa kerralla, saat edullisemmin kuin kk-maksulla. 

Itse käytän verkkokursseissa oppimisalustana todella kätevää ja helppoa Kajabia, olet juuri nyt Kajabissa. Miksi Kajabi on yrittäjän paras kaveri?

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024