Liikennettä tehokkaasti Linkedinistä verkkosivuille ja blogiin
LinkedIn on yli 400 miljoonan ammattilaisen globaali verkosto ja yli miljoonan suomalaisen ammatillinen verkostoitumispaikka. Siitä joukosta on hyvinkin mahdollista ohjata riittävä määrä kiinnostuneita verkkosivullesi ja lukijoita blogiisi, saada keskustelua heräämään ja tavoitteita toteutumaan. Mutta miten se tehdään?
Ensin perusteet ja täsmäohjeet profiilin kuntoremppaan sitten 16 vinkkiä keskusteluun ja verkostoitumiseen sekä liikenteen ohjaamiseen ja lopuksi vinkit Linkedinin yrityssivulle.
Pistä profiilisi kuntoon!
1. Profiilikuva
- Muista katsekontakti ja kuvan laatu sekä rauhallinen tausta.
- Ideaali 400x400 px.
2. Kansikuva
- Yrityksen tai oman henkilöbrändin mukainen, tunnistettava kansikuva, jotta luot pikkuhiljaa tuttuuden ja tunnettuuden polkua.
- Vaihdetaan säännöllisesti, kaikki yhtä aikaa. Ja kaikissa somekanavissa samaan aikaan.
- Kansikuvassa voi olla toimintakehote, kannustus, slogan, kollegoja tms.
- LinkedInin kansikuva 1536×768 px.
3. Headline
100 merkkiä tilaa kertoa, mitä annat verkostollesi ja mistä olet kiinnostunut, tai mikä on etuliitteesi. Asia josta haluat tulla tunnetuksi.
Voit laittaa otsikkoon tittelisi, mutta vielä parempi on, jos tiivistät siinä:
- Miksi teet sitä, mitä teet – MIKÄ ON TYÖSI PIHVI? tai/ja
- Missä asioissa olet taitava – MIKÄ ON OSAAMISESI PIHVI?
Yritä kuvata työtäsi laajemman merkityksen kautta. Ole mahdollisimman selväsanainen.
- Kenelle on iloa siitä, että teet työtäsi?
- Missä työsi tulokset näkyvät?
- Mitä konkreettista haluat saada aikaan työlläsi?
- Tai kerro, mitkä ovat vahvuuksiasi.
- Minkä alan osaaja olet?
- Mihin kysymyksiin sinä osaat (maailman parhaiten) kertoa vastaukset?
4. About
Miten esittäydyt About- osiossa? Käytätkö paljon vai vähän sanoja?
Tässä napakka Jari Sarasvuon About Linkkarista inspiraatioksi: ''Olen Jari ja tehtäväni on rikastaa toisten elämää korkoa korolle -tyyliin. Tehtävän sinnikäs toteuttaminen on palvellut hyvin myös minua. Olen saanut ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa."
Verkostoidutaanko? Olisi ilo kuulua samaan verkostoon kanssasi.
5. Url
Napakka verkko-osoite markkinointia varten, lisää linkki verkkosivuille, sähköpostin allekirjoitukseen tai vaikka käyntikorttiin. Siivoa rivin lopusta turhat merkit pois
Linkedin -> Edit public profile. Tutustu Linkedin omiin ohjeisiin:
https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/49315/finding-your-linkedin-public-profile-url?lang=en
6. Avainsanat
Linkedin -profiilin täydentäminen on hakukoneoptimointia. Siksi on hyödyllistä käyttää johdonmukaisesti ja jatkuvasti kaikissa sisällöissä omaa ammattitaitoa parhaiten kuvaavia sanoja, noin 5-8 sanaa. Myös profiilissa samat säännöt.
Sisällöt ja vinkkejä Linkedinin tehokkaampaan käyttöön
1. Ihmisillä on monia syitä liittyä Linkediniin. Mihin alla mainituista motiiveista sinä itse kuulut ja miten toimit Linkedinissä? Tavoitteen tulisi näkyä profiilissasi ja sisällöissäsi. Monilla meistä on useita tavoitteita, joten nappaa tästä ne jotka edistävät omaa elämääsi parhaiten.
- Oman uran kehittäminen
- Työn tai asiakkaiden haku
- Oman brändin rakennus
- Uuden oppiminen
- Verkostoituminen
- Keskustelu ja ohjaus omalle verkkosivulle
- Työnantajakuvan vahvistaminen
- Liidien kerääminen, myynti
2. Kun nyt aktivoidut, älä jaa vain linkkejä yrityksen verkkosivuille tai blogiin, vaan mieti 1-2 muutakin näkökulmaa. Miten voit auttaa omaa verkostoasi saavuttamaan tavoitteensa ja miten seuraajasi hyötyvät sinun osaamisestasi ja ammattitaidostasi?
3. Kun julkaiset blogikirjoituksen, jaa linkki ensimmäisessä kommentissa. Jos jaat linkin julkaisussa, se vähentää merkittävästi näkyvyyttä. Linkedin, kuten muutkin sosiaalisen.median kanavat, haluaa pitää yleisön alustallaan ja ulos johtavat linkit eivät saa niin hyvin näkyvyyttä. Ensimmäinen kommentti ja linkki sinne. Kuva kannattaa toki jakaa varsinaisessa julkaisussa.
4. Kun julkaiset yrityksen tai työnantajan blogikirjoituksia Linkedinissä, mieti siihen joku oma saateteksti, pohdinta tai kysymys. On se sitten oma tai työkaverin teksti. Jos teksti on työkaverin, tägää hänet ja yritys, jotta he saavat tiedon, tulevat kommentoimaan ja puolestaan jakamaan omalle verkostolleen.
5. Päätä, että aktivoidut aamuisin 15 minuuttia Linkedinissä. Selaa uutisvirtaa. Opit uutta, tutustut ihmisiin, vahvistat verkostoasi.
6. Tee Linkedin -hakuja. Kirjoita hakukenttään haluamasi avainsana tai #avainsana ja etsi (conversations, companies, people) aiheesta. Osallistu tuoreisiin keskusteluihin ja verkostoidu niitten avulla mielenkiintoisiin osaajiin. Voit myös kysyä verkostoltasi ja kehitellä uusia hyviä blogi-ideoita.
7. Jotta näkisit enemmän tuoretta sisältöä, vaihda etusivun yläreunan oikeasta nurkasta TOP -> RECENT. Näin näet edes häivähdyksen verkostosi tekemisistä. Huom! Toimii vain selainversiossa. Näet tällöin tuoreinta sisältöä, et niiden ihmisten julkaisuja, joiden kanssa olet eniten vuorovaikutuksessa. Tee tätä kaksi viikkoa ja käy kommentoimassa tuoreiden verkostolaistesi julkaisuja, saat heidät näkymääsi - ja he sinut.
8. Mites julkaisuaika? Paras aika julkaisuille on aamu ennen klo 9, ihmiset selailevat - ennen ensimmäistä palaveria. Kokeile aktiivisesti julkaisuja eri vuorokauden aikaan.
9. Kokeile pidempiä pohdiskeluja ja tuo julkaisuun jotain henkilökohtaista mielipidettä. Kysy, pyydä, haasta, ihmettele…
10. Kokeile Linkedin blogi-työkalua, kirjoita blogipostaus Linkediniin (write article) ja kirjoita sama teksti yrityksen blogiin - tai nappaa Linkeidn bloggaukseesi vain ydin ja kerro, että syvemmälle sukelletaan yrityksen blogissa.
11. Mainitse verkostosi jäseniä postauksessa ja kutsu heidät keskusteluun. Ala kirjoittaa @jokunimi, verkoston jäsenet tulevat automaattisesti tägätyiksi eli merkityiksi ja saavat siitä ilmoituksen.
12. Käy läpi yrityksesi usein kysytyt kysymykset, UKK ja tee niistä julkaisuja Linkediniin eli käsittele useimmin toistuvat kysymykset.
13. Rohkaise mielesi ja järjestä verkostoitumishaaste. Kerro, että olet kiinnostunut kasvattamaan verkostoasi ja haluaisit tutustua uusiin ihmisiin. Pyydä ihmisiä jakamaan oma profiilinsa kommenttiin ja esittäytymään lauseella tai parilla.
14. Tee video. Kerran se vain kirpaisee. Toinen kerta on jo helpompi. Avaa rohkeasti Linkedinin oma natiivivideotyökalun ja tee intro, kun ensimmäinen blogi-kirjoitus on maailmalla. Kerro syntytuskat, syyt miksi blogi haluttiin avata ja mitä blogissa kirjoitetaan. Pyydä yleisöltä kommentteja ja aiheita.
Tsekkaa hiukset, kameran puhtaus, valaistus ja äänet - tee nopea käsis. Alku - varsinainen pihvi - lopetus. Muista myös toimintakehote. Mihin toivot yleisön menevän videon jälkeen?
15. Voit esimerkiksi tallentaa suoraan konferenssista pikavideon, jossa jaat näkemyksesi avainkysymyksistä – ja sitten lähettää sen suoraan uutisvirtaan.
16. Jos tarjoat palveluja ja ratkaisuja, voit jakaa pikavinkin asiakkaidesi elämän helpottamiseksi.
Linkedin yrityssivu
Yrityssivujen tehtävä on vahvistaa yrityksen läsnäoloa ja markkinointia Linkedinissä sekä ohjata kiinnostuneet lukemaan lisää, tutustumaan tekijöihin ja siirtymään verkkosivuille.
Peruselementit pitää olla kunnossa: profiilikuva, kansikuva ja esittelyteksti. Sivulla kerrot yrityksesi tarinaa ja julkaiset uutisia ja tapahtumia.
Esimerkkisisältöjä
- Työntekijöiden esittäytymiset
- Ajankohtaiset asiakascaset
- Konferenssit ja tapahtumat
- Asiakastilaisuudet
- Uudet innovaatiot
- Uudet työntekijät
- Blogikirjoitukset
Muu Linkedin-markkinointi
Onko maksettuihin palveluihin päivittäminen sen arvoista?
Voit tehdä paljonkin orgaanisesti LinkedInissä, joten aloita siitä ja hyödynnä ensin mahdollisimman paljon niitä mahdollisuuksia. Sitten, ajan myötä, jos haluat kasvattaa liiketoimintaasi nopeasti, voit käyttää tähän ylimääräistä markkinabudjettia.
Valitsemastasi toimintatavasta riippumatta sinun kannattaa muistaa, että ihmisten kohtaamisessa verkossa on paljon samaa kuin tosielämässä. Keskity olennaisiin asioihin ja pyri oikean dialogin synnyttämiseen.
Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista, sinä tarvitset minua.