Kaupunginjohtaja näyttää esimerkkiä somessa

henkilöbrändi sosiaalinen media
Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen. Mies olkihatussa ja vaaleansinisessä takissa.

Järvenpäässä aloitti kaupunginjohtajana Olli Naukkarinen toukokuussa 2018. Uusi johtaja on aktiivinen sekä Facebookissa että Twitterissä. Kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen jäi eläkkeelle 25 vuoden jälkeen. Kovasti häntä koetin aktivoida Twitteriin, mutta Kukkonen ei oikein lämmennyt sosiaaliselle medialle.

Kuten lukijana jo varmaat arvaat, minua kiinnosti uuden kaupunginjohtajan rekryssä, osaavatko valitsijat muun osaamisen lisäksi ottaa huomioon myös uuden johtajan verkostot, osaamisen ja vaikuttavuuden sosiaalisessa mediassa. Tuntuivat onnistuvan, fiilikset ovat hyvät kahden kuukauden kuherruskuukauden jälkeen.

Oliko valitsijoilla kiinnostusta sosiaalisen median verkostoihisi?

- Valtuustoryhmien haastatteluissa oli yksittäisiä kysymyksiä aiheesta. Asia ei noussut mitenkään erityisesti esiin.

Suomen vauhdikkaimmin kasvava kotikaupunkini Järvenpää valitsi siis uudeksi kaupunginjohtajaksi Olli Naukkarisen, joka siirtyi Järvenpään johtoon Lappeenrannan rahoitusjohtajan tehtävästä. Olen ilahtunut Naukkarisen tyylistä sekä kuumaksi käyneessä saunakeskustelussa että hänen avauksissaan, miten Tuusulanjärven upeaa aluetta voisi markkinoida aivan uusin tavoin vaikka aasialaisille. Tai että työpiste voi sijaita vaikka kadulla, jossa ihmiset voivat jutella hänen kanssaan. Kaikki tämä on hyvin luontevaa jakaa somessa. Ilahduttavaa! Iloitsen toki myös siitä, että Naukkarinen käyttää ahkerasti #hyväjäke hashtagia.

Olli Naukkarinen, mitkä ovat ensimmäiset fiiliksesi Järvenpäästä?

–  Olen viihtynyt todella hyvin. Kaupungilla kohtaamani ihmiset ovat saaneet minut tuntemaan oloni hyvin tervetulleeksi.

Mikä on sosiaalisen median merkitys työssäsi johtajana?

–  Se on tilaisuus saada viestittyä suoraan laajalle joukolle kaupunkilaisia.

Olet aktiivinen Twitterissä ja Facebookissa. Onko kanavilla erilaiset tavoitteet ja sisällöt?

– Facebook-sivu on enemmän kaupunkilaisille. Miksei myös omalle henkilöstölle suunnattu. Twitterissä harjoitan pääosin sidosryhmäviestintää.  Olen tosi iloinen kaikista Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen Facebook-sivun ja Olli Naukkarinen Twitter-seuraajistani. Teitä on kertynyt lyhyessä ajassa jo ihan mukavasti.

- Teen somessa selkeän eron työn ja henkilökohtaisen viestinnän välillä. Hyväksyn henkilökohtaiseen Facebookiin kavereiksi ihmisiä, joita tunnen pitkältä ajalta ja joiden kanssa tapaan vapaa-ajallakin säännöllisesti.

Käytätkö muita kanavia?

–  En vielä, mutta harkitsen jonkun nuoren pestaamista, jotta saisin Snappiin ja Instaan nuoria kiinnostavia sisältöjä. Alle kolmekymppiset käyttävät Facebookia aika vähän. Olen mukana Instagramissa ja Snapchatissa, mutta en työtarkoituksessa.

Onko kaupunginjohtajan työnkuvassa määritelty jotain somen käytöstä?

–  Ei. Ja lopetan somen käytön töissä heti jos määritellään. Tyylini viestiä on osa minua. Jos sitä aletaan määritellä, asian voi samalla siirtää viestintäyksikölle kuten isoissa korporaatioissa tehdään. Toistaiseksi teen someni itse.

Mistä aikaa ajatuksille ja vuoropuhelulle?

– Facebook hoituu iltatöinä. Keskityn omaan sivustooni kaupunginjohtaja OIli Naukkarinen. Twitter on enemmän reagointia.


Miten koet roolisi Järvenpään kaupungin johdossa esikuvana työntekijöille sosiaalisen median käytössä.

Mitä haluat sanoa työntekijöille?

–  Jos työhönne kuuluu viestintää asukkaille, on some loistava kanava tiedottaa. Jos jokin asia menee tunteisiin, nukkukaa yön yli ennen kuin kirjoitatte. Jos teiltä kysytään asiallisesti jotain, vastatkaa aina.

Entä mitä haluat sanoa meille asukkaille?

– Kaupunki haluaa olla aktiivinen somessa, mutta sitä ei johdeta somella sen enempää kuin lehtien tekstaripalstoillakaan. Keskustelusta, jossa vain henkilöidään eikä puhuta itse asiasta, ei lopulta ole hyötyä kenellekään.

-Älkää upotko samanmielisten kuplaan vaan yrittäkää ymmärtää mitä toisen mielipiteen taustalla on. Mikä tahansa viesti näyttää kirjoitettuna äärimmäisemmältä kuin puhuttuna, koska äänensävyt eivät tule yleensä esiin. Kaikki kun eivät ole jaritervoja.

– Ennen kirjoittamista olisi hyvä aina miettiä sanoisiko asian illallispöydässä tutulle, puolitutulle tai tuntemattomalle niin kovalla äänellä, että sadan henkilön ravintolassa kaikki kuulisivat.

Mitä Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo sosiaalisen median käytöstä? Valitsen asenteen, tekemällä oppii. 

Kun sinun brändisi tarvitsee kirkastamista,  sinä tarvitset minua. 

Nakkaa minulle viesti

Johtajan sisäinen epävarmuus murentaa luottamusta, Timo Avdo

Apr 11, 2024

Superskill of the future is your mental control

Mar 27, 2024

Katja Rajala arvot löytyivät vastoinkäymisten kautta

Mar 25, 2024

Pirjo Savolaisen yrittäjäasenne on kantanut jo 39 vuotta

Mar 14, 2024