Marja Nousiainen istuu rappusilla

F U T U R E M A R J A

 

Rahoitusala, täältä tullaan. Näillä ajatuksilla lähdin isosta pankista pieneen rahoitusyhtiöön. Toisin kävi. Rahoitusyhtiön konkurssin [Kyllä! Rahat loppuivat] kautta päädyin oikeasti omalle alalleni, viestintään, vaikka opinnot ja siihen astinen työura olivat rahoituksessa, luotoissa ja yritysrahoituksessa. 

En meinannut sitä ensin uskoa itsekään, mutta sytyin kirjoittamiselle ja tekstien tuottamiselle, sillä pääsin keikkatöissä tekemään tekstejä ja oppaita. Se johtikin uudelle alalle ja markkinoinnin työpaikkaan videoelokuvien myyntiyrityksessä, ja jatkui sen fuusioituessa Finnkinoon. Pääsin intohimoni, elokuvien pariin ja etenin Finnkinon tiedottajaksi. Aloin opiskella viestintää ja tein sitä joka päivä työkseni. Oli upeinta ikinä hoitaa elokuvayhtiön ja leffojen tiedotusta.

1997 Sairaan kaunis maailma -elokuvan lehdistönäytöksessä tapasin yrittäjän, jonka näpeissä hoitui elokuvan markkinointiviestintä. Kiinnostuin, myös yrittämisestä. Uskaltaisinko lähteä korporaatiosta? Uskalsin ja hyppäsin taas isosta organisaatiosta pienempään, osakkaaksi kahden naisen viestintätoimistoon. Elokuvista bisneksemme alkoi, mutta nopeasti maine ja osaaminen houkutteli asiakkaiksi isojakin yrityksiä panimoista vaatteisiin ja kirjoihin ja uusien elokuvateattereiden lanseeraukseen. Tennispalatsi avattiin 1998. Opin valtavasti brändäämisestä, viestinnästä, markkinoinnista, myynnistä ja johtamisesta. Työ isojen brändien kanssa oli palkitsevaa. Asetimme yhä uusia tavoitteita, saavutimme ne. Firma, tekijöiden määrä ja vastuut kasvoivat.

2004 Lopulta uuvuin ja elämääni tuli totaalinen pysähdys. Terapiassa aloin löytää itseäni, arvojani ja toivoa. Myin viestintätoimiston osakkeet ja annoin itselleni luvan tehdä jotain ihan muuta. Opiskelin kasvatustieteitä ja nuorisotyön ohjausta.

2006 syntyi maailmanpelastukseen tähdännyt yritys Tulevaisuus, eettinen viestintä. Alkoi syntyä strategioita, suunnitelmia ja viestinnän käytännön tekemistä järjestöille, kaupungeille, ministeriöille ja yrityksille. Arvot ohjasivat asiakashankintaani ja vastuullisuusviestinnän ensiaskeleet otin jo silloin. 

2007 järjestimme ystäväyrittäjän kanssa maailman ensimmäisen ilmastopiknikin Järvenpäässä ja saimme paljon huomiota. Samana vuonna tajunnan ja viestinnän tekemisen räjäytti Facebook! Sosiaalinen media tuli ja vei ensin pikkusormen, sitten koko naisen. Utelias mieli kiinnostui ja some upposi kuin veitsi sulaan voihin. Menin kaikkiin mahdollisiin kanaviin, kokeilin ja opin. Opiskelin yhteisömanageriksi ja aloin kouluttaa yrittäjiä, asiantuntijoita, johtoryhmiä.

2009 hain kumppanin kanssa Washington D.C.:n matkalta inspiraatiota yhteisölliseen hyvän tekemiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan, kiitos Casey Trees ja Cherry Blossom - hanamijuhlat Washington D.C. ja vastuullisuusviestintä sai paljon lisää vahvistusta. Viestintä Oy Tulevaisuus syntyi 2009. 

2010 perustimme Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen kahden muun aktiivin kanssa. Tavoitteemme oli tehdä kotikaupungista ja -kulmista mukavampia, viihtyisämpiä ja yhteisöllisempiä yhdessä.  Kaupunki = me eli sen asukkaat.  Loin liikkeellemme kestävän brändin sosiaalisen median ja kumppanien kanssa ja saimme Järvenpään kaupungin mahtavasti mukaan. Saimme useita palkintoja, mainetta ja kunniaa, jopa kutsun linnaan. Näkyvin tempauksemme ovat olleet HS artikkeli, kesäkukat omituisiin istutuksiin kaupungin keskelle yhteistyössä Järvenpään Kukkatalon ja vapaaehtoisten kanssa. 

2014 aloitin sosiaalisen median webinaarit ja verkkokurssit yhteistyössä eri osaajien kanssa. Syntyivät uudet koulutukset: "Somesta euroja" kannusti yrittäjiä sosiaalisen median markkinointiin, "7 askelta digitaaliseen markkinointiin" toi myynnin osaksi markkinointia ja laajensi perspektiiviä.

2015 loin ensimmäisen digitaalisen tuotteen, kirjoitin e-kirjan Menesty somessa. Olen ylpeä siitä, että opin digituotteen prosessin ja toteutin samalla yhden haaveeni: kirjoitin kirjan. 

Pian minut pyydettiin ensimmäiseen koulutukseen opettajaksi, sitten toiseen, kolmanteen ja jatkuvasti uudelleen.

Minusta tuli digiajan matkasaarnaajana, joka kouluttaa ja valmentaa yrittäjiä, työnhakijoita, asiantuntijoita ja johtajia tuottamaan toimivia sisältöjä, brändäämään itseään, yhteisöään ja  yritystään, hyödyntämään digitaalisen markkinoinnin työkaluja ja tekniikoita. Koska jatkuvat muutokset ovat digitaalisen markkinoinnin dna:ssa, kouluttauduin 2019 myynnin ja markkinoinnin (amk) digiosaajaksi. Ja työ jatkuu digituotteiden, suunnitelmien ja kouluttamisen parissa.

Arvot, jotka ohjaavat jokapäiväistä tekemistäni, ovat edelläkävijyys, hyvän kasvattaminen, uuden oppiminen ja vastuullisuus.

Kun tarinaani on kertynyt jo näin monta lukua, voin katsoa sitä ylpeydellä ja ilolla. Vaikeudet ja vastoinkäymiset ovat vahvistaneet. En pelkää enkä himmaile, vaan rohkaisen muitakin kuuntelemaan intohimojaan ja uskallusta ryhtyä oman elämänsä ja oman yrityksensä toimitusjohtajiksi. Johtaa itseään, johtaa muita ja koota tarpeen mukaan verkostosta sopivat tekijät erilaisiin projekteihin ja muutoksiin.

Voisinko auttaa sinua? Käydäänkö kahvilla? Jos toimit pääkaupunkiseudulla, istahdetaan saman pöydän ääreen työhuoneellani Merimiehenkadulla. Kyllä, Punavuoren sydämessä.

Nyt on aika kääntää sivu ja koko yritystoiminta ylösalaisin. Tarina jatkuu.