fbpx

FutureMarja

Fleminginkatu 5,
Helsinki

Puhelin 045 670 9562
Sähköposti marja@marjanousiainen.com

Instagram

Seuraa

Marja Nousiainen - paras oppaasi digitaaliseen markkinointiin - marjanousiainen.com

  /  FutureMarja blogi   /  Unelmaduunissa Islannissa – bloggaaja Satu Rämö
Islannin Satu eli Satu Rämö, bloggaaja ja unelmaduunari Reykjavikissa 2017

Unelmaduunissa Islannissa – bloggaaja Satu Rämö

Islannissa asuva suomalainen Satu Rämö kirjoittaa suosittua Salamatkustaja– blogia. Sen menestyksen salaisuus on aitous ja oman tarinan kertominen. Satu jakaa arkeaan meidän muiden kanssa.

Satun elämään mahtuu muitakin töitä, sillä hän kirjoittaa kirjoja ja lehtijuttuja ja konsultoi yrityksiä sosiaalisen median käytössä sekä on osakkaana Finnska Budin -designputiikissa Reykjavikissa. Satu tekee siis juuri sitä mistä tykkää. Kuulostaako unelmalta? Kyllä!

Innostuin lähtemään keväällä 2017 Islantiin luettuani Sadun inspiroivan kirjan Islantilainen voittaa aina. Halusin treffata unelmaduunarin ja oppia esimerkiksi miten bloggaamisella tienaa, joten tapasin Satun reykjavikilaisessa kahvilassa. Näin Satu kertoi työstään bloggaajana ja sosiaalisen median sisällöntuottajana.

Teen juttuja joista pidän ja samaan kannustan muitakin.

Salamatkustaja -blogilla on kuukaudessa noin 30 000 lukijaa ja sivunäyttöjä kertyy 120 000. Satu seuraa uniikkeja kävijöitä. Jos ihmettelet mitä uniikit kävijät ovat, se tarkoittaa ip-osoitteita eli jos sama ihminen (äiti) käy monta kertaa lukemassa, se lasketaan vain kerran. Suomen mittakaavassa Salamatkustaja sujahtaa suurten blogien kategoriaan. Sadulla on hyvin uskollisia ja sitoutuneita lukijoita ja hänestä on tullut vahva vaikuttaja Islantiin liittyvissä asioissa, yrittäjyydessä ja matkailussa.

Vanha totuus ystävän tai tuttavan suosittelun voimasta vahvistuu myös digitaalisessa ajassa. Kun kaveri suosittelee, luotat enemmän. Bloggaajilla on vaikutusvaltaa, koska he ovat kuin kavereita, joiden tarinaan on helppo samaistua.

Jos ajatellaan esimerkiksi kevätmuotia, minua kiinnostaa enemmän lukea blogista tai Instagramista mitä mun kaverit ostivat, kuin lehdestä, jossa toimitus on päättänyt mikä on muotia tänä keväänä.

  Elätkö bloggaamalla? Miksi sinulla on blogin pidon lisäksi muitakin töitä?

–  Mä en halua siirtyä blogiammattilaiseksi kokonaan, kun ei muutenkaan kiinnosta tehdä vain yhtä asiaa työkseni. Kaipaan blogin rinnalle myös muuta eli kirjojen kirjoittamista, markkinointiprojektien suunnittelua tai luennointia. Tällä hetkellä ei yksin blogin laskutuskaan riittäisi. On hankala suunnitella etukäteen paljonko rahaa tulee vaikka suosittelutestauksista tai paljonko mainoskampanjoita mediatoimisto saa myytyä.

Mitä tarkoittaa sisältöyhteistyö, kaupallinen blogiyhteistyö?

–  Yritykset ostavat suosittelu- tai näkyvyyskampanjoita tai tavoitellaan lukijoiden aktivointia. Silloin saan tuotteen tai palvelun käyttööni ja testaan sitä sekä ja kirjoitan siitä omaan blogiini. Tai joku yritys haluaa sponsoroida, kun kirjoitan esimerkiksi unelmatyöstä. Se on kuin advertoaali perinteisessä printtilehdessä. Näiden bloggausten yhteydessä mainitaan sanapari: kaupallinen yhteistyö.

Satun blogi on osa itsenäisten bloggaajien yhteisöä Suomen Blogimediaa.

Yhteistyökuvio menee esimerkiksi näin:

–  Elintarvikealan firma haluaa näkyvyyttä 20-40-vuotiaiden kaupunkilaisperheiden keskuudessa. Blogitalo tai mediatoimisto ehdottaa bloggaajille yhteistyötä niin, että esimerkiksi vissyjuoma saadaan valittuihin blogeihin näkyviin.

–  Halukkaat ilmoittautuvat mukaan tarjoukseen ja sitten mainostaja valitsee kampanjaansa haluamansa blogit. Joku voi tehdä yhden reseptin kesäisestä boolista, toinen tekee sarjan juttuja kuumista kesäpäivistä, videoita ja vaikka mitä. Yhteistyön jälkeen raportit tutkitaan ja tulokset raportoidaan asiakkaalle.

–  Monet yritykset myös kontaktoivat bloggaajia suoraan ja ehdottavat yhteistyötä.

Satu ja muut bloggaajat valitsevat aina itse mihin he lähtevät mukaan.

–  Sponsoroidun puheenaiheen pitää oikeasti kiinnostaa minua, että se sopii blogiini. En ota sinne mitään sellaista kaupallista yhteistyöpostausta, joka ei mitenkään liity arkielämääni.

Sadun vinkit blogin käynnistäjälle
  1. Tunnista oma intohimo ja ala tehdä juttuja sen ympärille.
  2. Pysy uskollisena omalle tarinallesi.
  3. Yksi kiva kuva siellä ja täällä ei riitä. Kerro tarinaa ja rakenna siihen ympärille omat somekanavat.
  4. Tärkeintä on, että oikeat ihmiset löytävät blogin.

Istumme Sadun kanssa yhdessä siis eedelleen erään Reykjavikin trendikahvilan lattekuppien äärellä, kun puhe kääntyy suosittuun Instagramiin, joka on blogin lisäksi Sadulle tärkeä kanava. Seuraajia on reilut 4600 ja jokainen seuraaja on hänelle tärkeä.

Minullekin Instagram on tärkeä ja  löysin Sadun alunperin Instagramista, (Satu_Reykjavik) ja kiinnostuin Sadun islanninhevoskuvista. Instagram on monen lempisome, sitä on kiva selailla, sieltä saa nopeasti fiiliksiä ja tunnelmia – mitä ihmisille kuuluu.

Satu sanoo, että instassa menee vapaa-aika ja työ ihan sekaisin, joka on vain kivaa. Insta on media, jolla hän ansaitsee, mutta myös kurkkauspaikka arkeen ja sellaisena hän haluaa sen pitääkin.

–  Insta on mulle myös yhteydenpitoväline moniin maailmalla asuviin kavereihini, joita en muuten nää, jos koskaan, mutta en ainakaan kovin usein.

Ei mua kiinnosta silotellut ja superkäsitellyt maisemakuvat, vaan mä haluan lukea ja katsoa ja kuunnella mitä niille mun kavereille, virtuaalisille tai ns. old school -kavereille kuuluu.

Kirjoita kommentti

EDELLINEN JULKAISU SEURAAVA JULKAISU