FutureMarja

Fleminginkatu 5,
Helsinki

Puhelin 045 670 9562
Sähköposti marja@marjanousiainen.com

Instagram

Seuraa

Marja Nousiainen - paras oppaasi digitaaliseen markkinointiin - marjanousiainen.com

  /  FutureMarja blogi   /  Digitaalinen markkinointi   /  Sosiaalinen media myymäläkauppiaan markkinoinnissa
some ja myymälä - miten myymäläsuunnittelussa huomioidaan some?

Sosiaalinen media myymäläkauppiaan markkinoinnissa

Miksi myymälöistä tehdyt videolähetykset kuten Prisman kassahihna, helleyö K-Supermarketin viileällä lattialla tai kaupan henkilökunnan yöaikaan rakentaman dominopelin seuraaminen kiinnostaa meitä asiakkaita? Koska meidät päästetään kurkistamaan paikkaan, jonne yleensä emme näe tai näemme jotain kiehtovaa arkisessa tilanteessa.

Asiakkaille raja verkkokaupan ja myymälän välillä on häilyvä. Asiakas arvostaa yhtenäistä ja johdonmukaista brändiä ja palvelua kaikissa kohtaamisissa, on se sitten hypistelyä myymälässä, selailua verkkokaupassa tai houkuttimia sosiaalisessa mediassa. Jos sinulla on se kuuluisa kivijalkakauppa, käytä ihmeessä kaikki mahdollisuudet hyväksesi. Sinulla on jotain mitä verkkokauppiailla ei ole. Tila ja paikka jossa voit yllättää ihmisen henkilökohtaisesti ja yhdistää hänet samalla virtuaalikanaviisi – sosiaaliseen mediaan tai verkkokauppaan.

Kaikilla eri osa-alueilla voit vahvistaa asiakaskokemusta ja lisätä myyntiä. Tai päinvastoin. Kyse on tarinankerronnasta, kiinnostuksen herättämisestä ja asiakassuhteen luomisesta. Auta asiakkaita tuntemaan teidät paremmin – houkutella heitä teille? Ajattele mitkä mahdollisuudet sosiaalinen media tarjoaa, voit laajentaa myymälääsi vaikka maailman ääriin asti, rajattomasti.

Elämyksellisyys ja tunteet

Erinomainen tapa herättää huomio myymälässä on tapahtuma, maistatus, haastattelu, vierailu, esitys, ajankohtainen puheenvuoro, näytös, viikon vinkki tuotteen X käytöstä tai mikä tahansa muu elämys. Nämä tarjoavat myös elämyksiä jaettavaksi sosiaalisessa mediassa. Miltä kuulostaa Neuleiden yö lankakaupassa? Neulekahvila Lentävä Lapanen järjestää säännöllisesti ja tilaisuudet ovat loppuumyytyjä. He, jotka eivät pääse paikalle, seuraavat somesta.

Myymälöissä ei riitä, että tuotteet ovat esillä ja myyjä kysyy “miten voin auttaa?”

Miten voisit yllättää asiakkaan positiivisesti eri tilanteissa? Hänen saapuessaan, poistuessaan tai päätyessä tietyn tuotteen tai hyllyn kohdalle? Elämyksellisyys mitataan tunnekokemuksella. Herätä positiivinen tunne! Ihmiset muistavat tunteen, jonka herätät.

Asiakkaat palaavat, jakavat tietoa ja ostavat myymälöistä joista he pitävät.

Kouluta ja ota työntekijät mukaan

Teetpä sosiaalisen median sisällöt, promot ja mainokset itse tai ulkoistettuina, varmista, että myymäläsi työntekijät ovat tietoisia mitä teillä tapahtuu ja tavoitellaan ja mikä on juuri nyt ajankohtaista. Varmista että jokainen työntekijäsi on ns samalla sivulla kanssasi ja tietää mitä häneltä odotat. Kun otat työntekijät mukaan jo ideointiin, rekemiseen tulee monipuolisuutta ja sitoutumista. Asiakkaasi kokemus paranee ja hän on valmiimpi myös suosittelemaan sinun yritystäsi.

Anna työntekijöillekin mahdollisuus ja hetki somen valokeilassa. Se voi sisältää julkaisusarjan jossa henkilökunnan parhat vinkit myymäläsi tuotteistasi saa persoonan ja kasvot tai parhaat asiantuntijan vinkit tuotteen käyttöön tai myymäläkierroksen opastettuna.

Kun asiakkaasi näkevät yrityksesi työntekijöiden henkilökohtaiset neuvot sosiaalisessa mediassa, se antaa heille myymälään saapuessa tuttuuden ja henkilökohtaisuuden tunteen. “Mehän olemme jo tavanneet”.

Tuo screenit ja padit myymälään

Esimerkki: Miltä asiakkaasta tuntuisi astua sisään viiden tähden myymälään? Screenillä näkymä esimerkiksi yrityksesi Facebok-sivusta. Edellytyksenä luonnollisesti on, että olet saanut Facebook-sivulla ⭐⭐⭐⭐⭐

Aina voit myös pyytää kävijöiltä arvioita, seuraamista tai jakamista. Mikäpä siihen onkaan luontevampi ympäristö kuin oma myymälä?

Aja liikennettä myymälän tarjouksista sosiaaliseen mediaan ja toisinpäin

Miten lisäät asiakkaiden uskollisuutta brändiisi? Jos sinulla on myymälässä supertarjous, elämys tai tapahtuma, mainosta sitä sosiaalisen median kanavissa. Tämän avulla kannustat ihmisiä seuraamaan sinua somessa ja toisinpäin, tarjous houkuttelee ihmisiä myymälääsi.

Paras asiakaskokemus

Jos asiakas saa verkkokaupastasi hyvää palvelua, mutta myymälässä homma ei toimikaan, arvaat varmaan mitä tapahtuu? Tai päinvastoin.

Kun tuotat sisältöjä ja pyrit sitouttamaan ihmisiä – luot mainoksia ja ostoputkea Facebook-mainoksesta verkkopalveluun tai myymälään. Toimiiko? Miten mittaat onnistumista?

Päivittäin luemme esimerkkejä tyytymättömistä asiakkaista jotka kirjoittavat ravintolan tai myymälän huonosta palvelusta Facebookin paikkakuntakohtaisiin ryhmiin tai Twitteriin. Varmista, että sinun myymälässäsi homma hoituu paikan päällä tai ainakin sinun ja asiakkaan välillä. Ei somen turuilla ja toreilla.

Tarjoa asiakkaille mahdollisuus jakaa

Vähittäiskauppiaiden, ravintoloitsijoiden ja hotellien lyömätön tilaisuus saada asiakkaat mukaan, on niin houkuttelevaksi tehty miljöö tai yksityiskohta tilassa, etteivät asiakkaat yksinkertaisesti voi olla jakamatta siitä kuvaa Instagramissa.

Iso jäätelötötterö jätskikioskien edessä, massiiviset Liisa Ihmemaassa nojatuolit hotellien auloissa, kahvilat joissa on niin herkullinen sisustus, että sieltä ei yksinkertaisesti voi olla ottamatta kuvaa – herättävät huomion ja saavat poseeraamaan. Ihmiset rakastavat selfiepaikkoja ja haluavat jakaa niitä omissa some-kanavissaan. Ja sehän merkitsee sitä, että sinä saat ilmaista markkinointiapua yrityksellesi. Muista jakaa myös hashtagit ja some-kanaviesi osoitteet.

Säälimätön johdonmukaisuus

Menestyksen avain on säälimätön johdonmukaisuus kaikissa kanavissa. Kaikki mitä jaat, kertoo asiakkaillesi tarinaasi. Kun olet johdonmukainen, he näkevät kirkkaan ja ytimekkään viestin. Ajan kuluessa alat luoda luottamusta. Tarjoa syy sitoutua yritykseesi. Houkuttelevaa, informatiivista, hyödyllistä, ylipäätään sisältöä, jota ihmiset haluavat nähdä ja jakaa.

Oliko tästä sinulle hyötyä?

Jutellaanko lisää? Varaa virtuaalinen kahvihetki tai jos olet Helsingistä, tule kahville työhuoneeseeni Fleminginkadulle Kallioon.

Kirjoita kommentti

EDELLINEN JULKAISU SEURAAVA JULKAISU