FutureMarja

Fleminginkatu 5,
Helsinki

Puhelin 045 670 9562
Sähköposti marja@marjanousiainen.com

Instagram

Seuraa

Marja Nousiainen - paras oppaasi digitaaliseen markkinointiin - marjanousiainen.com

  /  FutureMarja blogi   /  Digitaalinen markkinointi   /  Brändäyksen kaava
Brändi, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan.

Brändäyksen kaava

(Sinun brändisi) on maailman ainut

(kategoriassasi) joka auttaa (kohderyhmääsi) 

saavuttamaan (mihin brändisi on tarkoitettu) 

jotta (miksi kohdeyleisösi käyttää brändiäsi) 

Brändäyksen kaava, brändin asemointi by FutureMarja

Helppoa kuin mikä?! Kaava on petollisen simppeli, mutta haastava. Brändisi on valmis, kun saat sulkuihin määritettyihin kohtiin oikeat vastaukset. Tämä ei oikeasti ole yrittäjyytesi helpoin nakki, mutta kun olet saanut homman valmiiksi, se helpottaa sekä sinua että asiakkaitasi ja ovi menestykseen on avattu. Lupaan.

Käyn kaavan kohta kohdalta läpi. Tämä pettämätön kaava on minusta kaikkien brändäyskaavojen äiti ja toimivin. Löysin sen Puolakan/Maandagin kirjasta The only Book You will Ever Need of Branding. 

Aloitetaan

Ensin keksit nimen (sinun brändisi). Paras on lyhyt, helppo kirjoittaa ja lausua ja toimii verkossa ja selainrivillä sekä jää mieleen. Kuten FutureMarja😁  tai Uber tai Airbnb tai Wolt tai TikTok tai MTV tai .. sinun brändisi…

Sitten mietit kategorian (kategoriassasi). Tämä on supertärkeää, sillä jos et tee sitä, asiakkaat määrittelevät itse useita kategorioita ja brändisi hajoaa useisiin tuotekategorioihin. Jos olet miettinyt miksi joku brändi on kirkkaampi kuin muut, kategoriakin siis merkitsee. Kategoria voi olla esimerkiksi kahvila, liikuntakeskus, lelujen verkkokauppa, sisustusblogi, some-kouluttaja tai digimarkkinointitoimisto. Samalla saat kartoitettua kilpailijat. Jos et löydä sopivaa, voit perustaa uuden kategorian, kuten Uber perusti sovelluksella toimivan taksipalvelun. Tässä tapauksessa olet kunnianhimoinen ja kasvuun suuntaava start-up joka kerää pääomaa sijoittajilta. Pätäkkää nimittäin tarvitaan. 

Kohderyhmä

Kenelle brändisi on tarkoitettu (ostajapersoona tai kohderyhmä). Jos yrität olla kaikkea kaikille, et ole mitään kenellekään. Eli valitse yleisösi tarpeiden mukaan. Mikä heitä pelottaa, inhottaa tai turhauttaa? Mikä heitä auttaa tai mitä mitä he rakastavat, mikä on intohimo ja kiinnostuksen kohde. Piirrä tai kuvaa eri persoonat ja puhuttele heitä. Mietipä hetki esimerkiksi Minna Parikkaa ja Parikan kenkiä. Jos olet sen brändin ostajapersoona, tiedät mistä puhun. Tunnistan kollektiivisen fanien surun, kun Parikka ilmoitti lopettavansa brändinsä.

Tavoite

(mihin brändisi on tarkoitettu)

Mihin kohdeyleisösi käyttää brändiäsi, mihin he tarkkaan ottaen pyrkivät brändilläsi. Onko se muutos jota tarjoat (parempi elämä, tulevaisuus, digiosaaminen kuten FutureMarjalla) vai viihtyminen elokuvien parissa kuten Finnkinolla, urheiluvaatteet kuten Nikella? Tavoitekohdassa erottautuvat uniikit etusi ja nämä on niitä seikkoja, jotka sinulla pitää olla kohdillaan ja tikissä paremmin kuin muilla, eli maailman paras. 

Miksi – motiivit

Tärkein tulee viimeisenä (miksi kohdeyleisösi käyttää brändiäsi). Tämän tulee täyttää kohderyhmäsi syvimmät odotukset ja tarpeet, myös tiedostamattomat. Eli pureudu motiiviin ja motivaatioon. Tässä määrittyy myös hintatasosi. Mitä kohdeyleisö on valmis maksamaan ja mitä he saavat vastineeksi? Miksi olemme valmiita maksamaan Chanelin hajuvedestä tai Minna Parikan kengistä? 

Lopuksi inspiraatiota Facebookin brändin palastelusta ja FutureMarjan brändin määrittelystä.

Brändin kaava, näin asemoit brändisi. Esimerkkinä Facebook.

 

Brändin kaava, näin asemoit brändisi. Esimerkkinä FutureMarja.

Haluatko jutella brändisi asemoinnista? Kysy mitä vain – vartissa ehtii jo paljon. Varaa 15 minuutin ilmainen konsultointi.

Loading...

Kirjoita kommentti

EDELLINEN JULKAISU